Przetwory na zimę - przepis na kandyzowane czereśnie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Uwielbiasz czereśnie? Chciałabyś delektować się ich smakiem również jesienią i zimą? Przygotuj kandyzowane czereśnie. Nie wymaga to dużo pracy ani wielu składników.
Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni Dżem z czereśni Nalewka z czereśni
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni
- 1 kg cukru
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 30 dag cukru zalać ¼ szklanki wody, podgrzewać, aż się rozpuści, przestudzić.
- Do syropu wrzucić wydrylowane czereśnie, podgrzewać 20 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
- Przykryć i zostawić do następnego dnia.
- Wyjąć owoce, do syropu dodać 40 dag cukru, rozpuścić go, znów wrzucić czereśnie i podgrzewać 15 minut.
- Zostawić do następnego dnia.
- Wyjąć owoce, dosypać do syropu resztę cukru, a gdy się rozpuści, wrzuć ponownie czereśnie.
- Podgrzewać 20 minut, dosypać kwasek cytrynowy.
- Owoce wysuszyć, włożyć do słoików.