Przetwory na zimę - przepis na kandyzowane czereśnie

2021-03-29
Kandyzowane czereśnie
Autor: Shutterstock Kandyzowane czereśnie to pyszny dodatek do deserów i ciast.
łatwy
25 min
4

Uwielbiasz czereśnie? Chciałabyś delektować się ich smakiem również jesienią i zimą? Przygotuj kandyzowane czereśnie. Nie wymaga to dużo pracy ani wielu składników.

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 30 dag cukru zalać ¼ szklanki wody, podgrzewać, aż się rozpuści, przestudzić.
  • Do syropu wrzucić wydrylowane  czereśnie, podgrzewać 20 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Przykryć i zostawić do następnego dnia.
  • Wyjąć owoce, do syropu dodać 40 dag cukru, rozpuścić go, znów wrzucić czereśnie i podgrzewać 15 minut.
  • Zostawić do następnego dnia.
  • Wyjąć owoce, dosypać do syropu resztę cukru, a gdy się rozpuści, wrzuć ponownie czereśnie.
  • Podgrzewać 20 minut, dosypać kwasek cytrynowy.
  • Owoce wysuszyć, włożyć do słoików.