Przecier pomidorowy na zimę – sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przetwory z pomidorów pozwolą przypomnieć sobie smak lata i wzbogacą swoim smakiem potrawy. Ponadto domowy przecier pomidorowy różni się smakiem od sklepowego koncentratu i nie zawiera zbędnych dodatków. Oto jak zrobić domowy przecier pomidorowy!
Przetwory z pomidorów świetnie sprawdzą się jako przetwory na zimę, ponieważ możesz wykorzystać je do różnych dań: jako składnik zupy pomidorowej, ale z pewnymi dodatkami także jako sos do pizzy lub keczup.
SKŁADNIKI
- 6 kg pomidorów (najlepiej sprawdzą się pomidory gruntowe o owalnym kształcie)
- 30 g soli
- 1 łyżka pieprzu
- 30 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki (pozbywamy się zgrubiałych, zielonych części).
- Następnie wrzucamy je do garnka i lekko przyduszamy łyżką. Gotujemy we własnym sosie około 20–30 minut (mieszamy od czasu do czasu żeby nie przywarły do dna garnka).
- Jak już pomidory się rozgotują, przecieramy je przez sito (powinno mieć małe oczka, aby pestki i skóra zostały na sicie). Tak przygotowane pomidory z powrotem wrzucamy do garnka i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, aby zgęstniały.
- Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gotowym przecierem pomidorowym mocno zakręcamy. Tak przygotowane przetwory należy poddać procesowi pasteryzacji (ok. 20 minut).