Probiotyczna bomba smaków. Fermentowana sałatka z kapusty, marchwi i imbiru

Probiotyczna bomba smaków. Fermentowana sałatka z kapusty, marchwi i imbiru
Autor: Shutterstock Probiotyczna bomba smaków. Fermentowana sałatka z kapusty, marchwi i imbiru
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fermentowane warzywa to hit zdrowego odżywiania, a domowa sałatka z kiszonej kapusty, marchwi i imbiru to prawdziwa bomba probiotyczna. Naturalne procesy fermentacji wzbogacają ją o dobre bakterie, które wspierają odporność i trawienie. Wprowadź ten przepis do swojej diety i poczuj różnicę!

Fermentacja – dlaczego warto?

Fermentowane warzywa zawierają probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i wzmacniają odporność. Kiszenie nie tylko poprawia trawienie, ale także wydobywa z warzyw jeszcze więcej smaku i aromatu. To naturalny sposób na zdrowie bez sztucznych dodatków.

Zobacz również:

Znalazłam przepis na ptasie mleczko w wersji fit. Lekkie, pyszne, smakuje jak marzenie

9 prostych zasad żywieniowych dla KAŻDEGO - pomogą jeść zdrowiej i schudnąć

Najlepszy napój na trawienie, który przynosi ulgę w kilka chwil. Idealny po ciężkostrawnych potrawach

Kapusta, marchew i imbir – połączenie idealne

Kapusta jest bogata w witaminę C i błonnik, marchew dostarcza beta-karotenu, a imbir działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Razem tworzą doskonałe trio, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także działa korzystnie na organizm.

Jak podawać fermentowaną sałatkę?

Najlepiej smakuje jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Można ją także dodać do kanapek, burgerów czy jako bazę do zdrowych wrapów.
Przepis na fermentowaną sałatkę z kapusty i marchwi

SKŁADNIKI

  • ½ główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki kminku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Poszatkuj kapustę, zetrzyj marchew.
  • Wymieszaj warzywa z solą, imbirzem i kminkiem.
  • Ugnieć, aż puszczą sok, przełóż do słoika i dociśnij.
  • Odstaw na 5-7 dni w temperaturze pokojowej.
  • Po fermentacji przechowuj w lodówce i ciesz się zdrową przekąską!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej