Papryka w occie z marchewką, selerem i czosnkiem - pomysł na to, co zrobić z papryki

co_z_papryki_przepisy_na.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marynowaną paprykę można dodawać do sałatek albo serwować z mięsami
łatwy
30 min
4

Papryka to jedno z warzyw, które znakomicie nadaje się na przetwory na zimę. Oto łatwy przepis na paprykę marynowaną z marchewką, selerem i czosnkiem.

 

Polecamy też:

Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę

Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę

Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis

Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika

Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wlać ocet.
  • Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie krążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek posiekać - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.
  • Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.
  • Gotować w słoikach 10 minut. Tą zalewą można również marynować ogórki i cukinię.
Dagmara Kijanowska
więcej