Ogórki po królewsku do słoików: najlepszy przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki po królewsku to wyśmienite pikle. Najlepszy przepis na zimowe ogórki w słoikach. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a efekt powalający. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- Na ogórki po królewsku:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 5 dużych baldachów kopru (po 1 baldachu do słoika)
- 5 ząbków czosnku (po 1 ząbku czosnku do słoika)
- 2,5 łyżeczki gorczycy białej (po pół łyżeczki gorczycy do słoika)
- 5 słoików o pojemności 500 ml
- Na marynatę do ogórków:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny do namoczenia.
- Odciąć końcówki i pokroić ogórki na cienkie plasterki grubości około 2 mm.
- Pokrojone ogórki posolić. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie wygnieść i zlać sok, który puszczą.
- Do 5 słoików włożyć przyprawy oraz pokrojone i odciśnięte ogórki.
- Ze składników na marynatę przygotować zalewę. Do rondla wlać wodę i ocet. Wsypać cukier. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać i przestudzić.
- Marynatą zalać ogórki. Zawartość słoika powinna być całkowicie przykryta zalewą. Zamknąć, dobrze zakręcając pokrywki.
- Pasteryzować przez 5 minut od zagotowania. Jak pasteryzować zobacz tutaj
Co to jest pasteryzacja?
Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu. Tradycyjnie pasteryzację przeprowadza się gotując słoiki w wodzie. Można to jednak zrobić znacznie prościej, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Poznaj różne metody pasteryzacji i stosuj je z powodzeniem podczas robienia przetworów z warzyw i owoców.
Zobacz: PASTERYZACJA NA SUCHO I NA MOKRO: W PIEKARNIKU, GARNKU LUB ZMYWARCE