Ogórki po królewsku do słoików: najlepszy przepis

łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki po królewsku to wyśmienite pikle. Najlepszy przepis na zimowe ogórki w słoikach. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a efekt powalający. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • Na ogórki po królewsku:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych 
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 5 dużych baldachów kopru (po 1 baldachu do słoika)
  • 5 ząbków czosnku (po 1 ząbku czosnku do słoika)
  • 2,5 łyżeczki gorczycy białej (po pół łyżeczki gorczycy do słoika)
  • 5 słoików o pojemności 500 ml
  • Na marynatę do ogórków:
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny do namoczenia.
  • Odciąć końcówki i pokroić ogórki na cienkie plasterki grubości około 2 mm.
  • Pokrojone ogórki posolić. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie wygnieść i zlać sok, który puszczą.
  • Do 5 słoików włożyć przyprawy oraz pokrojone i odciśnięte ogórki.
  • Ze składników na marynatę przygotować zalewę. Do rondla wlać wodę i ocet. Wsypać cukier. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać i przestudzić.
  • Marynatą zalać ogórki. Zawartość słoika powinna być całkowicie przykryta zalewą. Zamknąć, dobrze zakręcając pokrywki.
  • Pasteryzować przez 5 minut od zagotowania. Jak pasteryzować zobacz tutaj
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne

Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu. Tradycyjnie pasteryzację przeprowadza się gotując słoiki w wodzie. Można to jednak zrobić znacznie prościej, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Poznaj różne metody pasteryzacji i stosuj je z powodzeniem podczas robienia przetworów z warzyw i owoców. 

Zobacz: PASTERYZACJA NA SUCHO I NA MOKRO: W PIEKARNIKU, GARNKU LUB ZMYWARCE

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej