Najlepszy domowy dżem robię z gruszek. Nie dodaję cukru, tylko te 2 składniki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy da się zrobić dżem bez cukru? Oczywiście, że się da, ale pod jednym warunkiem. Aby zrobić pyszny domowy dżem gruszkowy bez dodatku cukru, należy skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Właśnie taką recepturę znajdziecie poniżej. Przygotowanie dżemu z gruszek nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Poznajcie najłatwiejszy w całym internecie przepis na domowy dżem z gruszek bez cukru.
Dżem z gruszek bez cukru – składniki
Idealnie słodki, choć bez cukru, domowy dżem składa się z trzech produktów. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na domowe przetwory. Słodkich owoców, które dojrzewały w promieniach letniego słońca, nie brakuje. Dlatego warto zrobić na zimę kilka słoiczków z pysznym domowym dżemem bez słodzenia.
Co więc jest niezbędne, aby zrobić pełen smaku i zdrowia dżem z gruszek? Te składniki są niezbędne:
- gruszki
- kwaśne jabłko
- cytryna
Jak zrobić dżem z gruszek bez cukru?
Przepis na domowy dżem bezcukrowy, w którym głównym składnikiem są słodkie gruszki, jest łatwy. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje tak dużo czasu. To jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe przetwory owocowe, który można znaleźć w internecie.
Jak robi się dżem z gruszek? Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście takiego owocowego przysmaku na zimę, z tym przepisem dżem uda się na medal.
- 1. krok – obranie i pokrojenie gruszek i jabłka
- 2. krok – skropienie owoców sokiem z cytryny
- 3. krok – duszenie owoców, aż się rozpadną
- 4. krok – przełożenie dżemu z gruszek do słoika i zapasteryzowanie na mokro
Jak zagęścić dżem z gruszek?
W sprawdzonym przepisie na domowy dżem z gruszek naturalnym zagęszczaczem jest jabłko. Jest bogate w pektyny, które idealnie sprawdzają się podczas przygotowywania słoików z dżemami i innymi przetworami z owoców. Dodatkowo dżem gruszkowy zagęszcza sok z cytryny. Sprawia, że owoce nie ciemnieją. Jest także naturalnym konserwantem.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg słodkich gruszek
- 1 kwaśne jabłko
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki i jabłko obrać. Pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski i skropić sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
- Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod przykryciem około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Gotować bez przykrycia, aż owoce staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
- Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Mocno zakręcić.
- Słoiki zapasteryzować. Wstawić do gorącej wody i gotować około 10 minut od momentu zagotowania. Ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, placków, naleśników i innych potraw na słodko.