Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Rydze marynowane z chili
Autor: Shutterstock Pikantna przystawka - rydze marynowane z chili
łatwy
30 min
4

Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili. 

Jeśli ci się spodobało to zobacz wybrane specjalnie dla Ciebie przepisy z rydzami:

Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić?

Rydze marynowane w occie

Rydze w galaretce: przetwory z grzybów

Wykwintne rydze w czerwonym winie

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapeluszy rydzów (mleczaj rydz)
  • 2 papryki chili
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól - odrobina
  • zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 chudy pęczek świeżego kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapelusze przebierz (wszystkie nadpsute i uszkodzone odłóż), dokładnie  umyj pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody.
  • Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut. Przecedź i przepłucz zimną wodą. 
  • W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć obrane ząbki czosnku, wsyp przyprawy, następnie zagotuj.
  • Chili pokrój na grubsze krążki. Jeśli chcesz bardzo ostrą przystawkę, to pozostaw pestki chili. 
  • Obgotowane grzyby włóż  do wcześniej wyparzonych słoiczków, dodaj po kilka plasterków chili i gałązkę kopru, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.
  • Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej