Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej
2020-09-21
łatwy
30 min
4
Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili.
Jeśli ci się spodobało to zobacz wybrane specjalnie dla Ciebie przepisy z rydzami:
Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić?
Rydze w galaretce: przetwory z grzybów
Wykwintne rydze w czerwonym winie
SKŁADNIKI
- 1 kg kapeluszy rydzów (mleczaj rydz)
- 2 papryki chili
- 2 i 1/2 szklanki wody
- sól - odrobina
- zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 chudy pęczek świeżego kopru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze przebierz (wszystkie nadpsute i uszkodzone odłóż), dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody.
- Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut. Przecedź i przepłucz zimną wodą.
- W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć obrane ząbki czosnku, wsyp przyprawy, następnie zagotuj.
- Chili pokrój na grubsze krążki. Jeśli chcesz bardzo ostrą przystawkę, to pozostaw pestki chili.
- Obgotowane grzyby włóż do wcześniej wyparzonych słoiczków, dodaj po kilka plasterków chili i gałązkę kopru, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.
- Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?