Rydze marynowane w occie

Rydze marynowane w occie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Warto zamknąć w słoikach letni smak grzybów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rydze to niesłychanie szlachetne i smaczne grzyby. Absolutnie inne niż borowiki, czy kurki. Gdy jest obfitość tych grzybów, warto znać przepisy na konserwowanie rydzów - jak na przykład ten na rydze marynowane w occie. Wypróbujcie przepis na najsmaczniejszą zakąskę kuchni polskiej!

Polecamy także: Rydze marynowane w czerwonym winie  oraz   Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki

  • 1 kg kapeluszy rydzów

  • 2 i 1/2 szklanki wody

  • sól - odrobina

  • zalewa:

  • 2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu

  • 2 średnie cebule

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz

  • 2-3 liście laurowe

  • 4 kuleczki ziela angielskiego

  • gorczyca

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapelusze przebierz (wszystkie nadpsute i uszkodzone odłóż), dokładnie  umyj pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody.

  • Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut.

  • W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy, następnie zagotowuj.

  • Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.

  • Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.

tip dnia

Rydze to prawdziwy rarytas - dlatego gdy trafi nam się ich większa ilość zakonserwujmy je na zimę. Marynowanie nie jest jedynym pomysłem - rydze można też zamrozić, albo ukisić. 

 

Ocena: 0