Rydze w galaretce: przetwory z grzybów

2021-03-29
Rydze w galaretce: przetwory z grzybów
Autor: thinkstockphotos.com Proponujemy ciekawy, a mało popularny sposób konserwowania rydzów
łatwy
60 min
4

Rydze w galaretce z własnego sosu to świetny i mało znany sposób na przetwory z tych grzybów. Warto go wypróbować, gdy przypadkiem trafimy na wysyp rydzów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych rydzów
  • 20 dkg cebuli,
  • szklanka octu owocowego,
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rydze przebieramy, myjemy i starannie odsączamy.
  • Wkładamy grzyby do garnka, solimy.
  • Cebulę kroimy w cienkie talarki i dzielimy na obręcze, dodajemy do grzybów i dusimy na małym ogniu, często mieszając.
  • Gdy z grzybów odparuje połowa płynu, dodajemy pieprz i ocet, gotujemy maksimum 2 minuty.
  • Gorącą marynatą napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy nakrętkami wyłożonymi podwójnymi krążkami pergaminu.
  • Słoiki wstawiamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 minut.
  • Wyjęte ze słoika rydze podaje się lekko polane oliwą.