Rydze w galaretce: przetwory z grzybów

Rydze w galaretce: przetwory z grzybów

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Proponujemy ciekawy, a mało popularny sposób konserwowania rydzów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rydze w galaretce z własnego sosu to świetny i mało znany sposób na przetwory z tych grzybów. Warto go wypróbować, gdy przypadkiem trafimy na wysyp rydzów.

Składniki

  • 1 kg małych rydzów

  • 20 dkg cebuli,

  • szklanka octu owocowego,

  • łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rydze przebieramy, myjemy i starannie odsączamy.

  • Wkładamy grzyby do garnka, solimy.

  • Cebulę kroimy w cienkie talarki i dzielimy na obręcze, dodajemy do grzybów i dusimy na małym ogniu, często mieszając.

  • Gdy z grzybów odparuje połowa płynu, dodajemy pieprz i ocet, gotujemy maksimum 2 minuty.

  • Gorącą marynatą napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy nakrętkami wyłożonymi podwójnymi krążkami pergaminu.

  • Słoiki wstawiamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 minut.

  • Wyjęte ze słoika rydze podaje się lekko polane oliwą.

Ocena: 0