Marmolada królewska z zielonych pomidorów z owocami i orzechami

2021-03-29
Marmolada królewska  z zielonych pomidorów z owocami i orzechami
Autor: Shutterstock Bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna marmolada królewska z zielonymi pomidorami.
średni
120 min
4

Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów znajdziemy w tej prawdziwie królewskiej marmoladzie - słodycz gruszek i śliwek, kwaskowe pomidory i jabłka, a na okrasę ziemny aromat włoskich orzechów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • po 1 kg jabłek, śliwek i gruszek
  • 2 kg cukru
  • 3 szklanki orzechów włoskich, grubo siekanych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić  na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka przesypując cukrem.
  • Owoce dusić na małym ogniu aż zmiękną, pamiętając aby często mieszać, by się nie przypaliły.
  • Gdy owoce zamienią się w gęstą pulpę, dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
  • Marmoladę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zakręcić i studzić do góry dnem.