Pasztet idealny? Ten przepis wykorzysta mięso z rosołu do ostatniego kęsa

Nie masz pojęcia co zrobić z mięsem, które zostało ci po rosole? Nie trzeba go wcale wyrzucać. Można z niego przygotować przepyszny pasztet drobiowy do słoika. Jest to idealny pomysł na smarowidło do kanapek, które zasmakuje każdemu miłośnikowi domowych przetworów.
Co zrobić z mięsem z rosołu? To bardzo proste
Domowy pasztet do słoików z mięsa z rosołu to idealny sposób, by upewnić się, że nic nam się nie marnuje. Zamiast wyrzucać mięso, mamy przepyszny pasztet o naturalnym smaku bez konserwantów.
Podwójne mielenie sprawia, że pasztet jest kremowy, a dodatek masła i jajek nadaje mu aksamitności. Nasz domowy pasztecik można jeść w kilku wydaniach:
- klasycznie - sam lub z ogórkiem kiszonym
- na lekko słodko - z dodatkiem żurawiny
- na bogato - z chrzanem lub musztardą dijon
- na chrupiąco - na grzance.
Podczas przygotowania do pasztetu można również dodać coś od serca. Świetnie będą pasowały orzechy włoskie, śliwki czy podsmażone wcześniej pieczarki.
Jak zrobić domowy pasztet? Wystarczy kilka składników
Samo przygotowanie jest niezwykle proste - większość składników zostaje nam po wcześniej przygotowanym rosole. Wystarczy podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulkę, a następnie zmielić mięso, warzywa, przyprawy i cebulkę w maszynce do mięsa.
Choć jedno mielenie wystarczy, jeśli zrobimy to dwukrotnie nasz pasztet będzie o wiele bardziej aksamitny. Do masy dodajemy następnie jajko, bułkę tartą i rosół i wszystko dokładnie mieszamy.
Pasztet przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Jak to zrobić dowiesz się z tego artykułu.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z kurczaka z rosołu (bez skóry i kości)
- 1 cebula
- 1 marchewka z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
- Mięso, warzywa i podsmażoną cebulkę z masłem mielimy w maszynce do mięsa - najlepiej dwa razy.
- Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz rosół.
- Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Nasz pasztet przekładamy do wyparzonych słoików - zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca - i szczelnie zakręcamy.
- Słoiki pasteryzujemy.
- Słoiki zostawiamy do przestygnięcia.
- Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.