Idealne do gofrów, naleśników i wielu innych. Jabłka z cynamonem przygotujesz w 5 minut

Idealne do gofrów, naleśników i wielu innych. Jabłka z cynamonem przygotujesz w 5 minut
Autor: Shutterstock.com Idealne do gofrów, naleśników i wielu innych. Jabłka z cynamonem przygotujesz w 5 minut
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne, słodkie i proste w przygotowaniu. Te jabłka z cynamonem są idealnym dodatkiem do wielu dań, a smakują dokładnie jak nadzienie do szarlotki. Posyp nimi naleśniki, gofry lub owsiankę - to tylko kilka z wielu możliwości.

Dodatek do lodów, gofrów czy naleśników. Takie jabłka zachwycają

Pyszne jabłka z cynamonem przygotowane na patelni to wspaniały dodatek do najróżniejszych słodkich potraw i koktajli. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a każda minuta stania i mieszania jest warta rezultatu, który osiągniemy. Tak przygotowane jabłka smakują dokładnie, jak nadzienie ulubionej szarlotki.

Ich wykorzystanie jest naprawdę ogromne. Można je dodać do gofrów, naleśników, owsianki, lodów czy jogurtu - tak naprawdę sprawdzą się do wszystkiego, co możemy sobie wymyślić, lista ich zastosowania jest naprawdę długa.

Jak przechowywać jabłka z cynamonem? Możliwości jest sporo

Co więcej, w szczelnym pojemniku możemy je przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. Warto jednak pamiętać, że przechowywane w ten sposób zgęstnieją. Trzeba będzie więc je podgrzać dodając odrobinę gorącej wody lub soku jabłkowego.

Co więcej, możemy przygotować więcej tych jabłek i po prostu zamrozić je w szczelnym pojemniku. Wtedy wystarczy rozmrażać je kiedy będziemy mieli ochotę ich użyć - nic prostszego.

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Jabłka kroimy w kosteczkę (bez gniazda nasiennego).
  • Wrzucamy jabłka na patelnie z masłem.
  • Smażymy około 5 minut, aż zmiękną.
  • Dodajemy cukier, syrop klonowy, cynamon i sól.
  • Gotujemy często mieszając.
  • Wodę mieszamy ze skrobią kukurydzianą i wylewamy ją na patelnie.
  • Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej