Idealne do gofrów, naleśników i wielu innych. Jabłka z cynamonem przygotujesz w 5 minut

Dieta wegetariańska
Pyszne, słodkie i proste w przygotowaniu. Te jabłka z cynamonem są idealnym dodatkiem do wielu dań, a smakują dokładnie jak nadzienie do szarlotki. Posyp nimi naleśniki, gofry lub owsiankę - to tylko kilka z wielu możliwości.
Dodatek do lodów, gofrów czy naleśników. Takie jabłka zachwycają
Pyszne jabłka z cynamonem przygotowane na patelni to wspaniały dodatek do najróżniejszych słodkich potraw i koktajli. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a każda minuta stania i mieszania jest warta rezultatu, który osiągniemy. Tak przygotowane jabłka smakują dokładnie, jak nadzienie ulubionej szarlotki.
Ich wykorzystanie jest naprawdę ogromne. Można je dodać do gofrów, naleśników, owsianki, lodów czy jogurtu - tak naprawdę sprawdzą się do wszystkiego, co możemy sobie wymyślić, lista ich zastosowania jest naprawdę długa.
Jak przechowywać jabłka z cynamonem? Możliwości jest sporo
Co więcej, w szczelnym pojemniku możemy je przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. Warto jednak pamiętać, że przechowywane w ten sposób zgęstnieją. Trzeba będzie więc je podgrzać dodając odrobinę gorącej wody lub soku jabłkowego.
Co więcej, możemy przygotować więcej tych jabłek i po prostu zamrozić je w szczelnym pojemniku. Wtedy wystarczy rozmrażać je kiedy będziemy mieli ochotę ich użyć - nic prostszego.
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Jabłka kroimy w kosteczkę (bez gniazda nasiennego).
- Wrzucamy jabłka na patelnie z masłem.
- Smażymy około 5 minut, aż zmiękną.
- Dodajemy cukier, syrop klonowy, cynamon i sól.
- Gotujemy często mieszając.
- Wodę mieszamy ze skrobią kukurydzianą i wylewamy ją na patelnie.
- Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.