Jabłka pieczone w piekarniku z cynamonem - przepis na najprostszy deser

Jabłka pieczone w piekarniku z cynamonem
Autor: Shutterstock Jabłka pieczone w piekarniku z cynamonem to deser, który zawsze się udaje.
łatwy
15 min
4

Jabłka pieczone z cynamonem to najłatwiejszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Nie da się go zepsuć, jest pyszny, tani, prosty i dietetyczny. Czyżby ideał? Oczywiście. Pod warunkiem, że lubisz jabłka i cynamon.

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  •  Opcjonalnie:
  • miód lub brązowy cukier
  • bita śmietana lub lody waniliowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w spore kawałki. Zbyt drobno pokrojone jabłka szybko się rozpadną.
  • Jabłka ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce i obficie posypać cynamonem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec 10-15 min.
  • Wyjąć z piekarnika, a gdy od parują włożyć do miseczek lub pucharków.
  • Jeśli jabłka nie są odpowiednio słodkie można je polać miodem lub oprószyć cukrem.
  • Świetnie smakują z kleksem bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej