Jabłka pieczone w piekarniku z cynamonem - przepis na najprostszy deser

2021-03-07
Anna Szubińska
Jabłka pieczone w piekarniku z cynamonem
Autor: Shutterstock Jabłka pieczone w piekarniku z cynamonem to deser, który zawsze się udaje.
łatwy
15 min
4

Jabłka pieczone z cynamonem to najłatwiejszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Nie da się go zepsuć, jest pyszny, tani, prosty i dietetyczny. Czyżby ideał? Oczywiście. Pod warunkiem, że lubisz jabłka i cynamon.

Składniki

4 jabłka

2 płaskie łyżeczki cynamonu

 Opcjonalnie:

miód lub brązowy cukier

bita śmietana lub lody waniliowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w spore kawałki. Zbyt drobno pokrojone jabłka szybko się rozpadną.

Jabłka ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce i obficie posypać cynamonem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec 10-15 min.

Wyjąć z piekarnika, a gdy od parują włożyć do miseczek lub pucharków.

Jeśli jabłka nie są odpowiednio słodkie można je polać miodem lub oprószyć cukrem.

Świetnie smakują z kleksem bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych.