Jabłka pieczone w piekarniku. Z cynamonem i miodem - przepis na najprostszy deser
2024-09-12

łatwy
15 min
4
Pieczone jabłka z cynamonem to jeden z najprostszych deserów, jaki można przygotować. Trudno go zepsuć, a jest pyszny, niedrogi, prosty i niskokaloryczny. Czy to deser idealny? Zdecydowanie, pod warunkiem, że lubisz smak jabłek i aromat cynamonu!
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- Opcjonalnie:
- miód lub brązowy cukier
- bita śmietana lub lody waniliowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w spore kawałki. Zbyt drobno pokrojone jabłka szybko się rozpadną.
- Jabłka ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce i obficie posypać cynamonem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec 10-15 min.
- Wyjąć z piekarnika, a gdy od parują włożyć do miseczek lub pucharków.
- Jeśli jabłka nie są odpowiednio słodkie można je polać miodem lub oprószyć cukrem.
- Świetnie smakują z kleksem bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych.