Jabłka pieczone w piekarniku. Z cynamonem i miodem - przepis na najprostszy deser

Jabłka pieczone w piekarniku z cynamonem - przepis na najprostszy deser
Autor: Shutterstock Tak przygotowane jabłka są pyszne i zdrowe - a na dodatek zawsze dostępne i niedrogie
łatwy
15 min
4

Pieczone jabłka z cynamonem to jeden z najprostszych deserów, jaki można przygotować. Trudno go zepsuć, a jest pyszny, niedrogi, prosty i niskokaloryczny. Czy to deser idealny? Zdecydowanie, pod warunkiem, że lubisz smak jabłek i aromat cynamonu!

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  •  Opcjonalnie:
  • miód lub brązowy cukier
  • bita śmietana lub lody waniliowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w spore kawałki. Zbyt drobno pokrojone jabłka szybko się rozpadną.
  • Jabłka ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce i obficie posypać cynamonem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec 10-15 min.
  • Wyjąć z piekarnika, a gdy od parują włożyć do miseczek lub pucharków.
  • Jeśli jabłka nie są odpowiednio słodkie można je polać miodem lub oprószyć cukrem.
  • Świetnie smakują z kleksem bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej