Konfitura z wiśni i brzoskwiń - sprawdzony przepis na pyszne konfitury wiśniowo-brzoskwiniowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wiśnie zerwane prosto z drzewa bywają kwaśne, ale w przetworach sprawdzają się doskonale. Prawdziwym hitem mogą okazać się wiśnie pasteryzowane w w duetach. Bo kwaskowy smak wiśni można osłodzić nie tylko cukrem, ale także słodkimi owocami. Co zrobić z wiśni? Proponujemy przepis na pyszną parę - konfiturę z wiśni i brzoskwiń.
Polecamy też:
Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej
Konfitury brzoskwiniowo-malinowe
Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów
Dżem z wiśni i malin z alkoholem
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 1 kg brzoskwiń
- 1 kg cukru
- 2 torebki cukru żelującego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie umyć, wydrylować.
- Brzoskwinie dokładnie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę.
- Pokroić brzoskwinie w kostkę, wyjąć pestki.
- Do garnka włożyć wydrylowane wiśnie i pokrojone brzoskwinie.
- Zasypać owoce cukrem i cukrem żelującym.
- Zagotować, zmniejszyć gaz i trzymać na ogniu ok. 15 minut.
- Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.
- Postawić do góry dnem lub wstawić do wrzątku na 20 minut.