Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej: łatwy przepis

2021-03-29
Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej: łatwy przepis
Autor: pixabay.com Konfitura z moreli w galaretce z porzeczek.
średni
120 min
4

Sekretem każdej konfitury są przepełnione cukrem owoce pozostawione w całości lub pokrojone w duże kawałki. Dlatego też podczas przygotowywania konfitur nie należy mieszać przetworu, aby nie zniekształcić owoców. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z moreli w galaretce porzeczkowej.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy też:

Dżem z moreli

Tarta brzoskwiniowo-malinowa 

Koktajl mleczny z brzoskwiniami 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Średniej wielkości morele sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie przepołowić i wyjąć pestki.
  • 0,6 kg cukru rozpuścić w 2 szklankach wody. Do gorącego syropu włożyć połówki moreli, zagotować, zszumować i odstawić.
  • Po ostudzenie należy dodać do konfitury 0,6 kg cukru i ponownie zagotować, a następnie odstawić.
  • Podczas trzeciego gotowania trzeba przygotować galaretkę z czerwonych porzeczek i cukru (w proporcjach 0,5 l soku i 0,4 kg cukru). Kiedy galaretka zacznie krzepnąć, należy zlać sok-syrop z moreli, a słodkie owoce przełożyć do galaretki
  • Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.