Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej: łatwy przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Sekretem każdej konfitury są przepełnione cukrem owoce pozostawione w całości lub pokrojone w duże kawałki. Dlatego też podczas przygotowywania konfitur nie należy mieszać przetworu, aby nie zniekształcić owoców. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z moreli w galaretce porzeczkowej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy też:
Koktajl mleczny z brzoskwiniami
SKŁADNIKI
- 1 kg moreli
- 1,6 kg cukru
- 0,5 l soku z czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Średniej wielkości morele sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie przepołowić i wyjąć pestki.
- 0,6 kg cukru rozpuścić w 2 szklankach wody. Do gorącego syropu włożyć połówki moreli, zagotować, zszumować i odstawić.
- Po ostudzenie należy dodać do konfitury 0,6 kg cukru i ponownie zagotować, a następnie odstawić.
- Podczas trzeciego gotowania trzeba przygotować galaretkę z czerwonych porzeczek i cukru (w proporcjach 0,5 l soku i 0,4 kg cukru). Kiedy galaretka zacznie krzepnąć, należy zlać sok-syrop z moreli, a słodkie owoce przełożyć do galaretki
- Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.