Kapusta po gruzińsku z chrzanem - rewelacyjna kiszonka z białej kapusty

Kapusta po gruzińsku z chrzanem - rewelacyjna kiszonka z białej kapusty
Autor: Shutterstock Kapusta kiszona po gruzińsku z burakami i chrzanem
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Biała kapusta ukiszona na sposób gruziński - z burakami i chrzanem wychodzi ciemnoróżowa, chrupiąca i lekko kwaskowa. Jeśli dodamy chili nabiera dodatkowo ostrości, ale nadal jest bardzo smaczna. Buraki z kiszonki warto wykorzystać do sałatki lub wytrawnej tarty.

SKŁADNIKI

  • 2 kg kapusty
  • 2 korzenie chrzanu
  • 2 buraki
  • 2 chili (opcjonalnie)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kupując kapustę do kiszenia po gruzińsku najlepiej wybrać małe, zwarte główki. Ponieważ kapusty się nie szatkuje a kroi na części, części małych główek znacznie łatwiej jest do słoja włożyć i wyjąć.
  • Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, tak aby przy każdym kawałku został kawałek głąba, który sprawi, że liści nie będą się rozsypywać.
  • Buraki obrać i pokroić w plastry. Najlepsze są takie, o bardzo mocnym kolorze. Na spodzie ułożyć warstwę buraków, na to warstwę kapusty. Posypać wiórkami chrzanu, posiekanym chili i natką, na to położyć znów warstwę buraków, potem kapustę i przyprawy i  tak do zużycia składników.
  • Sól rozpuścić w wodzie i zalać składniki kiszonki, tak aby były całkowicie zanurzone, obciążyć talerzykiem, przykryć gazą i odstawić na 4-5 dni.
  • Następnie słoik zakręcić i zostawić na kolejne 5 dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie kapusta jest gotowa.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej