Kapusta po gruzińsku z chrzanem - rewelacyjna kiszonka z białej kapusty
2021-10-25
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Biała kapusta ukiszona na sposób gruziński - z burakami i chrzanem wychodzi ciemnoróżowa, chrupiąca i lekko kwaskowa. Jeśli dodamy chili nabiera dodatkowo ostrości, ale nadal jest bardzo smaczna. Buraki z kiszonki warto wykorzystać do sałatki lub wytrawnej tarty.
SKŁADNIKI
- 2 kg kapusty
- 2 korzenie chrzanu
- 2 buraki
- 2 chili (opcjonalnie)
- 1 pęczek natki pietruszki
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kupując kapustę do kiszenia po gruzińsku najlepiej wybrać małe, zwarte główki. Ponieważ kapusty się nie szatkuje a kroi na części, części małych główek znacznie łatwiej jest do słoja włożyć i wyjąć.
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, tak aby przy każdym kawałku został kawałek głąba, który sprawi, że liści nie będą się rozsypywać.
- Buraki obrać i pokroić w plastry. Najlepsze są takie, o bardzo mocnym kolorze. Na spodzie ułożyć warstwę buraków, na to warstwę kapusty. Posypać wiórkami chrzanu, posiekanym chili i natką, na to położyć znów warstwę buraków, potem kapustę i przyprawy i tak do zużycia składników.
- Sól rozpuścić w wodzie i zalać składniki kiszonki, tak aby były całkowicie zanurzone, obciążyć talerzykiem, przykryć gazą i odstawić na 4-5 dni.
- Następnie słoik zakręcić i zostawić na kolejne 5 dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie kapusta jest gotowa.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?