Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Podajemy sprawdzony przepis

2021-06-07
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Autor: Shutterstock Syrop z kwiatów czarnego bzu z dodatkiem wody świetnie gasi pragnienie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Syrop z kwiatów czarnego bzu warto mieć zawsze pod ręką. Kwiaty czarnego bzu to prawdziwe źródło zdrowia - zawierają bowiem kwasy fenolowe, flawonoidy, kwasy organiczne, triterpeny, sole mineralne oraz olejki eteryczne, sterole i garbniki. Poza tym syrop z kwiatów czarnego bzu to świetny dodatek do napojów, woda z odrobiną takiego syropu to najlepszy napój na upały. 

Kwiaty czarnego bzu zbieramy, gdy w pełni się rozwiną. W zależności od pogody kwitnienie czarnego bzu wypada najczęściej w ostatnich dniach maja albo na początku czerwca. Kwiaty zbiera się w suchą pogodę, najlepiej rano. Kwiaty czarnego bzu znajdziesz niemal wszędzie, choć wiadomo, że najlepiej zbierać takie, które rosną z dala od dróg i fabrycznych kominów.

Właściwości czarnego bzu

Syrop podajemy przy przeziębieniu lub grypie. Możemy dodawać go do herbaty, albo z sokiem cytrynowym do wody i podawać jako zdrową lemoniadę. Substancje zawarte w syropie działają moczopędnie i rozkurczowo, uszczelniają naczynia włosowate oraz zwiększając ich elastyczność.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zebrane baldachy odkładamy na godzinkę w cieniu - uciekną niepożądani lokatorzy, mrówki i żuki. Odcinamy ogonki i co grubsze łodygi, odrzucamy uschnięte kawałki. Zalewamy kwiaty wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny.
  • Gdy przestygnie, wstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy cukier, gotujemy.
  • Z gotującego się płynu zbieramy pianę. Syrop przelewamy do małych słoików albo buteleczek, pasteryzujemy kwadrans.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości