Szampan z kwiatów czarnego bzu - aromatyczny trunek z bąbelkami

Szampan z  kwiatów czarnego bzu
Autor: Shutterstock Lampki szampana oraz kwiaty czarnego bzu.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Szampan z kwiatów czarnego bzu to trunek zachwycający - lekki i aromatyczny. Pachnie jak upalne czerwcowe noce, orzeźwia i koi smutki. Jeśli uda nam się przechować go do chłodnych jesiennych dni, jego zapach przypomni beztroskie chwile wakacji. Do tego jest bardzo łatwy do zrobienia, a surowiec do jego przygotowania znajdziemy na obrzeżach każdego lasu, nieużytkach i łąkach.  

Szampan z czarnego bzu:

  • jest lekki, orzeźwiający i aromatyczny
  • jest tani i łatwy do przygotowania
  • jest tym mocniejszy, im dłużej się sezonuje
  • im dłużej się sezonuje, tym jest bardziej wytrawny

Kwiaty czarnego bzu powinny być:

  • całkowicie rozwinięte, ale nie brązowe i obeschnięte
  • zebrane w czystych miejscach, w suche słoneczne dni
  • powinny mieć maksymalnie dużo złotego pyłku (to w nim znajdują się dzikie drożdże)
  • nie należy ich myć

Bezalkoholowa lemoniada zamiast szampana

Jeśli zamiast szampana wolimy otrzymać bezalkoholową, pyszną lemoniadę z delikatnymi bąbelkami, należy po przefiltrowaniu i rozlaniu do butelek, wstawić napój do lodówki. Niska temperatura zatrzyma proces fermentacji.

Przepis na szampana z kwiatów czarnego bzu

SKŁADNIKI

  • 15-20 baldachów czarnego bzu
  • 3 cytryny (najlepiej bio)
  • 2 szklanki cukru
  • 4 litry wody
  • 5-litrowy słój lub butelka po wodzie mineralnej
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • gaza
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty bzu zebrać z dala od ruchliwych ulic i terenów zanieczyszczonych. Baldachy obcinać delikatnie i układać w koszyku, aby zachować jak najwięcej pyłku.
  • Kwiaty rozłożyć na papierze i zostawić na godzinę, aby mieszkające w nich owady mogły je opuścić. Kwiatów nie należy myć, bo stracimy wtedy cały pyłek.
  • Zagotować 4 litry wody, rozpuścić w niej cukier i odstawić aby wystygła. Woda do zalania kwiatów powinna być letnia.
  • Kwiaty ułożyć w słoju lub butelce, dodać do nich cytryny pokrojone w plastry i zalać letnim roztworem cukru i wody.
  • Pozostawić w słoiku nieco miejsca, gdzie będą mogły zbierać się gazy, w przeciwnym razie mogą one rozsadzić naczynie.
  • Naczynie zakręcić i macerat odstawić na ok 36 godzin. Po tym czasie przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.
  • Napój rozlać do butelek (dla bezpieczeństwa - plastikowych), ponownie pozostawiając kilka centymetrów przestrzeni, do każdej butelki można wrzucić kilka rodzynek.
  • Butelki z napojem odstawić w chłodne i ciemne miejsce, co kilka dni warto zajrzeć do butelek i jeśli nadmiernie napęcznieją spuścić z nich nieco gazu.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej