Dżem z cukinii z ananasem. Przepis na słodki przysmak na zimę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy z cukinii można zrobić dżem? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Dżem z żółtej cukinii, w którym wyczuwalna jest ananasowa nuta, smakuje przepysznie. Przepis nie jest skomplikowany. Warto z niego skorzystać i zrobić kilka słoików z pyszną cukinią na słodko na zimę. Poznajcie przepis na dżem z cukinii z ananasem.
Dżem z cukinii z ananasem – składniki
Do zrobienia domowego dżemu z cukinii i ananasa potrzebne są składniki, które łatwo kupić w sklepach spożywczych i na bazarkach. Nie są wyszukane, a ich cena nie zwala z nóg. Aby zrobić pyszny dżem z cukinii z ananasem należy przygotować:
Jak zrobić dżem z cukinii z ananasem do słoików na zimę?
Przepis na ten pyszny słodki przysmak z cukinii nie jest trudny. Najpierw należy pokroić cukinię, usunąć pestki i namoczyć w wodzie. Najlepiej odstawić ją na całą noc. Następnie kawałki żółtej cukinii wyjmuje się z wody i odstawia na bok. Wodę trzeba przelać do garnka i wsypać cukier oraz przyprawy. Dodaje się też kawałki ananasa. Zalewę należy zagotować, wyjąć ananasa i włożyć cukinię. Gotuje się ją około 7 minut. Kawałki cukinii przekłada się do słoiczków, dodaje ananasa i wlewa gorącą zalewę. Przetwory z żółtej cukinii trzeba jeszcze zapasteryzować na mokro przez 5 minut.
Z czym podawać dżem z cukinii z ananasem?
Pyszny i w sam raz słodki dżem z żółtej cukinii z ananasem można jeść tak samo jak przetwory z owoców. Pysznie smakuje z chlebem, bułeczką czy ciepłymi tostami. Sprawdzi się jako dodatek do owsianki. Dżem z cukinii z ananasem można dodawać do ciast, ciasteczek i drożdżówek. To smaczny dodatek do naleśników i pancake’ów.
SKŁADNIKI
- 2 kg żółtej cukinii
- 6 szklanek wody
- 800 g cukru
- 3 plastry świeżego ananasa
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 6 goździków
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną cukinię pokroić w plastry o szerokości około 1cm. Za pomocą okrągłej foremki ze środka usunąć pestki. Każdy plaster pokroić w ósemki.
- Cukinię przełożyć do miski i wlać wodę z kwaskiem cytrynowym. Odstawić na całą noc.
- Cukinię wyjąć z wody i przełożyć ją do miski. Wodę przelać do garnka i włożyć pokrojonego ananasa. Wsypać cukier, cynamon, kurkumę i goździki. Zagotować. Kawałki ananasa wyjąć i przełożyć do miseczki.
- Do gotującej się zalewy włożyć cukinię i gotować około 7 minut.
- Za pomocą łyżki cedzakowej kawałki cukinii przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Do każdego słoika włożyć po kilka kawałków ananasa. Wlać gorącą zalewę.
- Słoiki mocno zakręcić. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez około 5 minut od zagotowania się wody. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.