Dżem z cukinii z ananasem. Przepis na słodki przysmak na zimę

cukinia jak ananas
Autor: Shutterstock Cukinia jak ananas to pomysł na słoiki na zimę.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy z cukinii można zrobić dżem? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Dżem z żółtej cukinii, w którym wyczuwalna jest ananasowa nuta, smakuje przepysznie. Przepis nie jest skomplikowany. Warto z niego skorzystać i zrobić kilka słoików z pyszną cukinią na słodko na zimę. Poznajcie przepis na dżem z cukinii z ananasem.

Dżem z cukinii z ananasem – składniki

Do zrobienia domowego dżemu z cukinii i ananasa potrzebne są składniki, które łatwo kupić w sklepach spożywczych i na bazarkach. Nie są wyszukane, a ich cena nie zwala z nóg. Aby zrobić pyszny dżem z cukinii z ananasem należy przygotować:

  • żółtą cukinię
  • ananasa
  • cukier
  • wodę
  • kwasek cytrynowy
  • przyprawy – cynamon, kurkumę i goździki

Jak zrobić dżem z cukinii z ananasem do słoików na zimę?

Przepis na ten pyszny słodki przysmak z cukinii nie jest trudny. Najpierw należy pokroić cukinię, usunąć pestki i namoczyć w wodzie. Najlepiej odstawić ją na całą noc. Następnie kawałki żółtej cukinii wyjmuje się z wody i odstawia na bok. Wodę trzeba przelać do garnka i wsypać cukier oraz przyprawy. Dodaje się też kawałki ananasa. Zalewę należy zagotować, wyjąć ananasa i włożyć cukinię. Gotuje się ją około 7 minut. Kawałki cukinii przekłada się do słoiczków, dodaje ananasa i wlewa gorącą zalewę. Przetwory z żółtej cukinii trzeba jeszcze zapasteryzować na mokro przez 5 minut.

Z czym podawać dżem z cukinii z ananasem?

Pyszny i w sam raz słodki dżem z żółtej cukinii z ananasem można jeść tak samo jak przetwory z owoców. Pysznie smakuje z chlebem, bułeczką czy ciepłymi tostami. Sprawdzi się jako dodatek do owsianki. Dżem z cukinii z ananasem można dodawać do ciast, ciasteczek i drożdżówek. To smaczny dodatek do naleśników i pancake’ów.

SKŁADNIKI

  • 2 kg żółtej cukinii
  • 6 szklanek wody
  • 800 g cukru
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 6 goździków
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną cukinię pokroić w plastry o szerokości około 1cm. Za pomocą okrągłej foremki ze środka usunąć pestki. Każdy plaster pokroić w ósemki.
  • Cukinię przełożyć do miski i wlać wodę z kwaskiem cytrynowym. Odstawić na całą noc.
  • Cukinię wyjąć z wody i przełożyć ją do miski. Wodę przelać do garnka i włożyć pokrojonego ananasa. Wsypać cukier, cynamon, kurkumę i goździki. Zagotować. Kawałki ananasa wyjąć i przełożyć do miseczki.
  • Do gotującej się zalewy włożyć cukinię i gotować około 7 minut.
  • Za pomocą łyżki cedzakowej kawałki cukinii przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Do każdego słoika włożyć po kilka kawałków ananasa. Wlać gorącą zalewę.
  • Słoiki mocno zakręcić. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez około 5 minut od zagotowania się wody. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić do ostygnięcia.
  • Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej