Dynia pasteryzowana w przecierze pomidorowym
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Smaki jesieni zamknijmy w słoikach na długo. Słodka dynia i kwaskowe pomidory to harmonijne połączenie smaków, które przypomina ciepłe wrześniowe dni w grudniowe zimne dni. Do obiadu, do zupy lub jako przekąska. Z pewnością znajdziemy wiele zastosowań tego połączenia.
SKŁADNIKI
- 1 dynia
- przecier pomidorowy (kliknij po przepis)
- sól
- cukier
- mielona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię umyć i obrać, oczyścić z pestek i miękkich włókien. Miąższ pokroić w niewielką kostkę. Obgotować we wrzątku 2-3 min.
- Przecier pomidorowy przyprawić do smaku solą, cukrem i papryką, według uznania.
- Do czystych słoików nalać przecier do wysokości 1/3 słoika, dodać dynię i dopełnić przecierem. Wszystkie kawałki dyni powinny być przykryte pomidorami.
- Zamknąć słoje. Pasteryzować ok 30 min.