Doskonałe kiszone pomidory. Przepis Ewy Wachowicz nie ma sobie równych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kiszone pomidory wciąż są mało popularne. Szkoda, bo są nie tylko pyszne, ale i łatwe do samodzielnego przygotowania. Swoim sprawdzonym przepisem na kiszone pomidory właśnie podzieliła się Ewa Wachowicz. Jej receptura na pyszną domową kiszonkę jest łatwa i szybka. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi kiszone pomidory i skorzystajcie z jej przepisu.
Kiszone pomidory Ewy Wachowicz – składniki
Była miss Polski od lat prezentuje swoje autorskie przepisy na najróżniejsze dania, słodkie wypieki i przetwory. Ostatnio Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić domowe kiszone pomidory. Do ich przygotowania wykorzystuje tylko kilka prostych składników, które bez trudu można kupić na bazarach i w wielu sklepach, a ich cena nie jest wygórowana. Sezon na domowe przetwory właśnie się rozpoczyna, dlatego warto skorzystać z prostego przepisu Ewy Wachowicz i przygotować słoiki z pysznymi kiszonymi pomidorami.
Jakie produkty Ewa Wachowicz wykorzystuje do ukiszenia pomidorów? Na liście składników znalazły się cztery warzywa, woda i przyprawy. Do ukiszenia najlepsze są pomidory średniej wielkości. Kisić można pomidory malinowe, paprykowa, tygrysie i koktajlowe.
- pomidory
- czosnek
- chrzan
- gorczyca
- koper
- solanka – woda i sól
Jak Ewa Wachowicz robi kiszone pomidory?
Przepis Ewy Wachowicz na kiszone pomidory w słoiku nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i szybkie. Pomidory są gotowe do ukiszenia w kilka minut. Pamiętajcie, aby słoiki przeznaczone na przetwory były wyparzone, czyste i suche.
Jak więc zrobić kilka słoików pysznych domowych kiszonych pomidorów według sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz? To łatwa receptura na domową kiszonkę, która zachwyci smakiem.
- 1. krok – przygotowanie solanki
- 2. krok – umycie, osuszenie i przełożenie pomidorów do słoików
- 3. krok – włożenie do słoików z pomidorami pozostałych składników i wlanie solanki
- 4. krok – przykrycie słoików i odstawienie ich na pięć do siedmiu dni
Co się robi z kiszonych pomidorów?
Jak podawać kiszone pomidory Ewy Wachowicz? Pyszne i zdrowe kiszone pomidory, które łatwo i szybko robi Ewa Wachowicz, są uniwersalnym domowym przetworem. Można wykorzystywać je jako składnik wielu różnych potraw. Pysznie smakuje zupa pomidorowa ugotowana na bazie tej zdrowej kiszonki. Pomidory ze słoika są idealną bazą do przyrządzenia pysznego sosu. Kiszone pomidory można wykorzystać jako składnik sałatek lub warzywnych koktajli. Świetnie smakują same, więc stanowią idealną i pełną zdrowia przekąskę na każdą okazję.
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- świeży koper
solanka:- 1 litr wody
- 30 g soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę wymieszać z solą.
- Umyte i osuszone pomidory włożyć do czystych i suchych słoików.
- Dodać obrane ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper i gorczycę.
- Słoiki przykryć pokrywkami, ale nie zakręcać. Odstawić na 5 do 7 dni.
- Po tym czasie słoiki zakręcić i wstawić do kuchennej szafki lub spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podawać jako przekąskę, składnik zup lub sałatek.
- Źródło: Interia.pl