Czosnek marynowany w winie: delikatny i bez ostrego zapachu
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Czosnek marynowany w winie można przygotować o każdej porze roku, ale najlepszy będzie ten zebrany jesienią, pełen aromatu i smaku. Czosnek marynowany w winie to doskonały dodatek do mięs, wędlin, serów i sałatek. Po zamarynowaniu go w winie, czosnek traci swój charakterystyczny zapach, za to zyskuje na delikatności.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 dużych główek czosnku
- 1/4 l białego wina
- 50 ml octu 10%
- 2 liście laurowe
- 1 mała łyżeczka kolendry
- 8 ziarenek zielonego pieprzu
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2-3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wino, ocet, sól, pieprz, listki laurowe, kolendrę i pieprz zalać wodą i zagotować na małym ogniu.
- Obrany i podzielony na ząbki czosnek wrzucić do wrzącej zalewy. Gotować 5 minut.
- Ostudzić i pozostawić na 24 godziny pod przykryciem.
- Następnie znów zagotować marynatę z czosnkiem i na wolnym ogniu gotować 3-5 minut, ale nie dłużej, by nie rozgotować czosnku.
- Zestawić z ognia, łyżką cedzakową nakładać czosnek do umytych i wyparzonych słoików,. Zalać gorącą marynatą, na wierzch wlać po łyżce oliwy.
- Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 minut.