Czosnek marynowany w winie: delikatny i bez ostrego zapachu

2021-03-29
Czosnek marynowany w winie: delikatny i bez ostrego zapachu
Autor: Shutterstock Czosnek w winnej zalewie - delikatny, bez przykrego zapachu  a jednocześnie pyszny i zdrowy.
łatwy
45 min
4

Czosnek marynowany w winie można przygotować o każdej porze roku, ale najlepszy  będzie ten zebrany  jesienią, pełen aromatu i smaku. Czosnek marynowany w winie to doskonały dodatek do mięs, wędlin, serów i sałatek. Po zamarynowaniu go w winie, czosnek traci swój charakterystyczny zapach, za to zyskuje na delikatności.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 dużych  główek czosnku
  • 1/4 l białego wina
  • 50 ml  octu  10%
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała łyżeczka kolendry
  • 8 ziarenek zielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wino, ocet, sól, pieprz, listki laurowe, kolendrę i  pieprz zalać wodą i  zagotować na małym ogniu.
  • Obrany i podzielony na ząbki czosnek wrzucić do wrzącej zalewy. Gotować 5 minut.
  • Ostudzić i pozostawić na 24 godziny pod przykryciem.
  • Następnie znów zagotować marynatę z czosnkiem i  na wolnym ogniu  gotować 3-5 minut, ale nie dłużej, by nie rozgotować czosnku.
  • Zestawić z ognia, łyżką cedzakową nakładać czosnek do umytych i wyparzonych słoików,. Zalać gorącą marynatą, na wierzch  wlać po łyżce oliwy.
  • Słoiki  zakręcić, pasteryzować 5 minut.