Czereśnie marynowane w occie i winie - przepis babuni
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Czereśnie ładnie pachną ale nie mają intensywnego smaku, natomiast bardzo dobrze chłoną smaki marynat. Taka marynata doskonale nadaje się do mięs, wędlin, serów.
Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni Dżem z czereśni Nalewka z czereśni
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
- po kawałku cynamonu i imbiru
- 5 ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem i przyprawami.
- Gorącym syropem zalej ułożone w słoju wydrylowane czereśnie (kilka całych owoców nada migdałowy smak).
- Słój lekko zakręć i pasteryzuj 20 minut, jeżeli słoik jest mniejszy niż 0,5 l, to 15 minut. Po ostudzeniu słój zakręć.