Co roku robię kilka słoików. Dynia marynowana po meksykańsku to mnóstwo smaku

dynia marynowana po meksykańsku
Autor: Shutterstock Smak dyni zamknij w słoikach. Marynowana po meksykańsku smakuje każdemu.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dynia to pyszne, zdrowe i uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować najróżniejsze pyszności. Co roku pojawiają się nowe przepisy na zupy, placki czy ciasta z dynią. W tym sezonie warto przygotować ją w formie przetworów, które idealnie sprawdzą się zimą. Pełna smaku i aromatu marynowana dynia po meksykańsku to hit, na który przepis znajdziecie poniżej. Zobaczcie, jak ją zrobić.

Z czego zrobić marynowaną dynię po meksykańsku?

Przepis na smaczną dynię w zalewie w stylu meksykańskim jest genialny. Nie tylko ze względu na łatwe przygotowanie, ale i składniki. Lista niezbędnych produktów jest krótka. Są łatwo dostępne i można je kupić w sklepach i na bazarkach. Sezon na dynie już się rozpoczął i potrwa do listopada. Jest więc jeszcze czas, aby skusić się na ten przepis i zrobić kilka słoików dyni marynowanej po meksykańsku.

Aby przygotować dynię w ostrej octowej zalewie, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Na liście znalazły się więc takie składniki jak:

  • warzywa – dynia, papryczka chili
  • produkty do zalewy – ocet, cukier, olej
  • przyprawy – sól, liście laurowe, gwiazdki anyżu

Jak zrobić dynię marynowaną po meksykańsku?

Przepis na meksykańską dynię w słoikach nie jest skomplikowany. Przygotowanie wymaga jednak czasu. Dzięki temu dynia staje się przepyszna, aromatyczna i pikantna. To znakomity dodatek do obiadu i smaczna przekąska. Można wykorzystać ją do sałatki lub zrobić imprezowe koreczki.

Jak robi się domową dynię marynowaną po meksykańsku? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i zarezerwować sobie czas. Dobrze jest też wcześniej przygotować słoiki na przetwory.

  • 1. krok – pokrojenie i zasolenie dyni, odstawienie na 6 godzin
  • 2. krok – wymieszanie dyni z czosnkiem i chili
  • 3. krok – przygotowanie zalewy
  • 4. krok – zalanie dyni i odstawienie na noc
  • 5. krok – przełożenie dyni z zalewą do słoików
  • 6. krok – pasteryzacja słoików z dynią po meksykańsku

Dynia marynowana – sprawdzone przepisy

Pełna smaku dynia marynowana po meksykańsku idealnie sprawdzi się w czasie zimowych dni. Jeżeli lubicie dynię w octowej zalewie, sprawdźcie ten przepis i poznajcie inne sposoby na to jesienne warzywo. Poniżej znajdziecie więcej prostych receptur na ten wyśmienity przysmak ze słoika.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg dyni
  • 1 papryczka chili
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli

  • zalewa:
  • 3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 40 ml oleju

  • na każdy słoik:
  • 1 liść laurowy
  • 1 gwiazdka anyżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i obraną dynię pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wsypać sól, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
  • Dodać posiekaną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Do rondelka wlać ocet i olej. Wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści.
  • Gorącą zalewę wlać do miski z dynią i pozostałymi składnikami. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na noc.
  • Następnego dnia dynię wraz z zalewą przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Włożyć po jednym liściu laurowym i gwiazdce anyżu.
  • Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować na mokro 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do spiżarni lub szafki kuchennej.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę czy wykorzystać jako składnik do sałatek.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej