Co roku robię kilka słoików. Dynia marynowana po meksykańsku to mnóstwo smaku

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dynia to pyszne, zdrowe i uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować najróżniejsze pyszności. Co roku pojawiają się nowe przepisy na zupy, placki czy ciasta z dynią. W tym sezonie warto przygotować ją w formie przetworów, które idealnie sprawdzą się zimą. Pełna smaku i aromatu marynowana dynia po meksykańsku to hit, na który przepis znajdziecie poniżej. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Z czego zrobić marynowaną dynię po meksykańsku?
Przepis na smaczną dynię w zalewie w stylu meksykańskim jest genialny. Nie tylko ze względu na łatwe przygotowanie, ale i składniki. Lista niezbędnych produktów jest krótka. Są łatwo dostępne i można je kupić w sklepach i na bazarkach. Sezon na dynie już się rozpoczął i potrwa do listopada. Jest więc jeszcze czas, aby skusić się na ten przepis i zrobić kilka słoików dyni marynowanej po meksykańsku.
Aby przygotować dynię w ostrej octowej zalewie, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Na liście znalazły się więc takie składniki jak:
- warzywa – dynia, papryczka chili
- produkty do zalewy – ocet, cukier, olej
- przyprawy – sól, liście laurowe, gwiazdki anyżu
Jak zrobić dynię marynowaną po meksykańsku?
Przepis na meksykańską dynię w słoikach nie jest skomplikowany. Przygotowanie wymaga jednak czasu. Dzięki temu dynia staje się przepyszna, aromatyczna i pikantna. To znakomity dodatek do obiadu i smaczna przekąska. Można wykorzystać ją do sałatki lub zrobić imprezowe koreczki.
Jak robi się domową dynię marynowaną po meksykańsku? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i zarezerwować sobie czas. Dobrze jest też wcześniej przygotować słoiki na przetwory.
- 1. krok – pokrojenie i zasolenie dyni, odstawienie na 6 godzin
- 2. krok – wymieszanie dyni z czosnkiem i chili
- 3. krok – przygotowanie zalewy
- 4. krok – zalanie dyni i odstawienie na noc
- 5. krok – przełożenie dyni z zalewą do słoików
- 6. krok – pasteryzacja słoików z dynią po meksykańsku
Dynia marynowana – sprawdzone przepisy
Pełna smaku dynia marynowana po meksykańsku idealnie sprawdzi się w czasie zimowych dni. Jeżeli lubicie dynię w octowej zalewie, sprawdźcie ten przepis i poznajcie inne sposoby na to jesienne warzywo. Poniżej znajdziecie więcej prostych receptur na ten wyśmienity przysmak ze słoika.
- Dynia marynowana na słodko. Babciny przepis na pikle z dyni
- Dynia marynowana w occie. Przepis na aromatyczne pikle z dyni w occie
- Dynia marynowana z przyprawami: idealna do mięsa i sera
- Dynia marynowana z imbirem: łatwy przepis
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg dyni
- 1 papryczka chili
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki soli
zalewa:- 3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 40 ml oleju
na każdy słoik:- 1 liść laurowy
- 1 gwiazdka anyżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i obraną dynię pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wsypać sól, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
- Dodać posiekaną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Do rondelka wlać ocet i olej. Wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści.
- Gorącą zalewę wlać do miski z dynią i pozostałymi składnikami. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na noc.
- Następnego dnia dynię wraz z zalewą przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Włożyć po jednym liściu laurowym i gwiazdce anyżu.
- Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować na mokro 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do spiżarni lub szafki kuchennej.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę czy wykorzystać jako składnik do sałatek.