Dynia marynowana w occie. Przepis na aromatyczne pikle z dyni w occie
2023-09-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na dynię rozpoczęty, czas więc zrobić przetwory z dyni, na przykład dynię w occie z imbirem i goździkami. Marynowana dynia będzie smacznym dodatkiem do mięs, sałatek i kanapek. Sprawdź, jak zrobić słoiki z dynią w occie, by później móc delektować się jej smakiem przez cały rok.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 0,5 l octu
- 25 dag cukru,
- Starty imbir
- Goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz, przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kwadratowe niewielkie kawałki.
- Zalewa: cukier rozpuść w małej ilości wrzącej wody i dodaj ocet. Zagotuj zalewę i dodaj do niej dynię. Zagotuj wszystko ponownie. Pozostaw na dobę.
- Następnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj odrobinę startego imbiru, a następnie zalej słoiki jeszcze raz zagotowaną zalewą i zakręć. Dynię w occie można podawać do mięs, sałatek, jako dodatek do kanapek lub dań chińskich.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Zajrzyj do naszej galerii i wypróbuj inne przepisy z dynią w roli głównej