Dynia marynowana w occie. Przepis na aromatyczne pikle z dyni w occie

2023-09-20
Paula
Dynia marynowana w occie. Przepis na aromatyczne pikle z dyni w occie
Autor: Shutterstock Dynia w occie to nieoceniony dodatek do mięs i serów
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na dynię rozpoczęty, czas więc zrobić przetwory z dyni, na przykład dynię w occie z imbirem i goździkami. Marynowana dynia będzie smacznym dodatkiem do mięs, sałatek i kanapek. Sprawdź, jak zrobić słoiki z dynią w occie, by później móc delektować się jej smakiem przez cały rok. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 0,5 l octu
  • 25 dag cukru,
  • Starty imbir
  • Goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz, przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kwadratowe niewielkie kawałki.
  • Zalewa: cukier rozpuść w małej ilości wrzącej wody i dodaj ocet. Zagotuj zalewę i dodaj do niej dynię. Zagotuj wszystko ponownie. Pozostaw na dobę.
  • Następnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj odrobinę startego imbiru, a następnie zalej słoiki jeszcze raz zagotowaną zalewą i zakręć. Dynię w occie można podawać do mięs, sałatek, jako dodatek do kanapek lub dań chińskich.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zajrzyj do naszej galerii i wypróbuj inne przepisy z dynią w roli głównej

Paula