Dynia marynowana na słodko. Babciny przepis na pikle z dyni

2024-09-10
SE
Dynia marynowana na słodko. Babciny przepis na pikle z dyni
Autor: Shutterstock Pikle z dyni to wymarzony dodatek do mięs i serów
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak przygotować pyszną dynię marynowaną na słodko? Najlepiej sięgnąć po babciny przepis na pikle z dyni, które zawsze robiły furorę na rodzinnych imprezach. Sprawdź ten przepis i dowiedz się więcej!

Pikle z dyni to nie tylko pyszna przekąska, ale również świetny sposób na zachowanie sezonowego smaku dyni przez cały rok. Są bogate w witaminy, takie jak A, C, E oraz minerały, w tym potas i magnez, wspierające zdrowie organizmu. Ich słodko-kwaśny smak doskonale urozmaica zarówno codzienne, jak i świąteczne posiłki – świetnie komponują się z mięsem, serami, a nawet jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ponadto, przygotowane w domowych warunkach pikle z dyni można długo przechowywać, co czyni je praktycznym i smacznym uzupełnieniem spiżarni.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej więcej przepisów na dania z dyni.

SKŁADNIKI

  • 2 kilogramy dyni
  • Zalewa:
  • pół kilograma cukru,
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody,
  • kilkanaście goździków,
  • gwiazdka lub dwie anyżu gwiaździstego (dla amatorów),
  • kawałek cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
  • Przełożyć dynię na sitko i zanurzyć we wrzącej wodzie. Odsączyć i wsypać do słoików.
  • Ugotować zalewę z przyprawami i octem. Gorącą zalać dynię i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85 stopni C.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
SE