Dynia marynowana na słodko. Babciny przepis na pikle z dyni
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak przygotować pyszną dynię marynowaną na słodko? Najlepiej sięgnąć po babciny przepis na pikle z dyni, które zawsze robiły furorę na rodzinnych imprezach. Sprawdź ten przepis i dowiedz się więcej!
Pikle z dyni to nie tylko pyszna przekąska, ale również świetny sposób na zachowanie sezonowego smaku dyni przez cały rok. Są bogate w witaminy, takie jak A, C, E oraz minerały, w tym potas i magnez, wspierające zdrowie organizmu. Ich słodko-kwaśny smak doskonale urozmaica zarówno codzienne, jak i świąteczne posiłki – świetnie komponują się z mięsem, serami, a nawet jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ponadto, przygotowane w domowych warunkach pikle z dyni można długo przechowywać, co czyni je praktycznym i smacznym uzupełnieniem spiżarni.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej więcej przepisów na dania z dyni.
SKŁADNIKI
- 2 kilogramy dyni
- Zalewa:
- pół kilograma cukru,
- 1/4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody,
- kilkanaście goździków,
- gwiazdka lub dwie anyżu gwiaździstego (dla amatorów),
- kawałek cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
- Przełożyć dynię na sitko i zanurzyć we wrzącej wodzie. Odsączyć i wsypać do słoików.
- Ugotować zalewę z przyprawami i octem. Gorącą zalać dynię i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85 stopni C.