Dynia marynowana z przyprawami: idealna do mięsa i sera
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dynia - jesienią koniecznie włącz ją do menu. Warto jeść ją od razu i przechować w przetworach. Marynowana dynia to przysmak dobrze znany w polskich domach, ale inne niż zazwyczaj przyprawy mogą ją zmienić w coś niepowtarzalnego! Pikle z dyni pasują znakomicie do pieczonych mięs i sera.
SKŁADNIKI
- 3 kg dyni
- Zalewa:
- 2 l wody,
- 3 szklanki octu 6%,
- 90 g soli,
- 18 g ziela angielskiego,
- 18 g goździków,
- 12 listków laurowych,
- kilka listków innych przypraw (kolendry, estragonu, rozmarynu, tymianku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
- Zanurzyć ją na sitku we wrzącej wodzie na 4-5 minut (lub po prostu obgotować i odcedzić), osączyć i wsypać do słoików.
- Zalać przegotowaną i wrzącą zaprawą.
- Słoiki dobrze zamknąć i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.