Dynia marynowana z przyprawami: idealna do mięsa i sera

2021-03-29
Matka i syn gotują
Dynia marynowana z przyprawami: idealna do mięsa i sera
Autor: AdobeStock Dynia marynowana to pyszna i świeża przekąska. 
łatwy
60 min
4

Dynia - jesienią koniecznie włącz ją do menu. Warto jeść ją od razu i przechować w przetworach. Marynowana dynia to przysmak dobrze znany w polskich domach, ale inne niż zazwyczaj przyprawy mogą ją zmienić w coś niepowtarzalnego! Pikle z dyni pasują znakomicie do pieczonych mięs i sera.

SKŁADNIKI

  • 3 kg dyni
  • Zalewa:
  • 2 l wody,
  • 3 szklanki octu 6%,
  • 90 g soli,
  • 18 g ziela angielskiego,
  • 18 g goździków,
  • 12 listków laurowych,
  • kilka listków innych przypraw (kolendry, estragonu, rozmarynu, tymianku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
  • Zanurzyć ją na sitku we wrzącej wodzie na 4-5 minut (lub po prostu obgotować i odcedzić), osączyć i wsypać do słoików.
  • Zalać przegotowaną i wrzącą zaprawą.
  • Słoiki dobrze zamknąć i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.
Matka i syn gotują