Wytrawne muffinki z serem i boczkiem- idealne na śniadanie i lunch
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Muffinki nie muszą być słodkie. Wytrawne muffinki z serem i boczkiem to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami. Idealne na pierwsze i drugie śniadanie, na lunch, na wyjazd. Sycące, wygodne do zabrania ze sobą, smaczne. No i bardzo proste do przygotowania - co bardzo się liczy!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 dag sera żółtego
- 5 dag wędzonego boczku
- 3/4 szklanki kefiru
- 1 duże jajko
- 15 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, boczek pokroić w małą kostkę.
- Jajko wbić do miski i rozbełtać z solą. Dodać kefir, starty ser i natkę. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Ciastem wypełnić foremki silikonowe, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 25-30 minut.