Tarta ziemniaczana z pieczarkami i cebulką. Proste, tanie i pyszne danie codzienne

Tarta ziemniaczana
Autor: Shutterstock Tarta ziemniaczana to propozycja prostego i taniego dania.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Tarta ziemniaczana z pieczarkami i cebulką to pomysł na niskobudżetowe, ale bardzo smaczne danie. Kilka ziemniaków, cebula, ser i pieczarki - to jego główne składniki, na które nie wydamy więcej niż 10 zł. Do tego jajka, mąka i trochę przypraw i smaczna ciepła kolacja gotowa.

SKŁADNIKI

  • 7-8 sporych  ziemniaków
  • 2 duże jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 3-4 duże cebule
  • 6-8 sporych pieczarek
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • duża szczypta ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć nadmiar płynu.
  • Do ziemniaków dodać szczyptę soli i pieprzu, zioła, jaja i mąkę, wymieszać.
  • Masę wyłożyć do formy do tarty wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
  • Spód podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
  • Cebule i pieczarki oczyścić i pokroić, zeszklić na łyżce masła, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Warzywa wyłożyć na podpieczony spód, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
  • Wyjąć gdy ser się roztopi i delikatnie zrumieni. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej