Tarta ziemniaczana z pieczarkami i cebulką. Proste, tanie i pyszne danie codzienne
2022-08-31
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Tarta ziemniaczana z pieczarkami i cebulką to pomysł na niskobudżetowe, ale bardzo smaczne danie. Kilka ziemniaków, cebula, ser i pieczarki - to jego główne składniki, na które nie wydamy więcej niż 10 zł. Do tego jajka, mąka i trochę przypraw i smaczna ciepła kolacja gotowa.
SKŁADNIKI
- 7-8 sporych ziemniaków
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- 3-4 duże cebule
- 6-8 sporych pieczarek
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- duża szczypta ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć nadmiar płynu.
- Do ziemniaków dodać szczyptę soli i pieprzu, zioła, jaja i mąkę, wymieszać.
- Masę wyłożyć do formy do tarty wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
- Spód podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
- Cebule i pieczarki oczyścić i pokroić, zeszklić na łyżce masła, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Warzywa wyłożyć na podpieczony spód, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
- Wyjąć gdy ser się roztopi i delikatnie zrumieni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?