Tarta z kurczakiem i kurkami: przepis na obiad lub przystawkę

Tarta z kurczakiem i kurkami: przepis na obiad lub przystawkę
Autor: Shutterstock.com Tarta z kurczakiem i kurkami w formie oraz podana na talerzyku
łatwy
30 min
4

Tarta z kurczakiem i kurkami to pyszny obiad dla 4 osób. Można także pokroić ją na więcej porcji i podać jako przystawkę. Przepyszna jest również na zimno, jako przekąska. Warto ją zrobić w sezonie na kurki! Wielka przyjemność jedzenia gwarantowana! 

SKŁADNIKI

  • 350 g kruchego ciasta, gotowego, mrożonego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 200 g różyczek brokułów
  • 200 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 100 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z ciasta wykroić koło o średnicy większej niż forma. Wylepić nim formę posmarowaną tłuszczem. Wstawić do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną na małe kawałki pierś kurczaka i smażyć do zrumienienia. Zdjąć mięso z patelni. Odłożyć na bok.
  • Na patelnię dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć jeszcze około 4 minut.
  • Dodać brokuły i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
  • Na schłodzonym cieście ułożyć równomiernie zawartość patelni. Zalać mieszaniną śmietany, rozmąconym jajek i tartego sera.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. 
  • Podawać z zieloną sałatą z winegretem. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej