Tarta z kurczakiem i kurkami: przepis na obiad lub przystawkę
2021-07-29
łatwy
30 min
4
Tarta z kurczakiem i kurkami to pyszny obiad dla 4 osób. Można także pokroić ją na więcej porcji i podać jako przystawkę. Przepyszna jest również na zimno, jako przekąska. Warto ją zrobić w sezonie na kurki! Wielka przyjemność jedzenia gwarantowana!
SKŁADNIKI
- 350 g kruchego ciasta, gotowego, mrożonego
- 2 łyżki oliwy
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g kurek
- 200 g różyczek brokułów
- 200 ml śmietany 30% tłuszczu
- 3 jajka
- 100 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z ciasta wykroić koło o średnicy większej niż forma. Wylepić nim formę posmarowaną tłuszczem. Wstawić do lodówki.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną na małe kawałki pierś kurczaka i smażyć do zrumienienia. Zdjąć mięso z patelni. Odłożyć na bok.
- Na patelnię dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć jeszcze około 4 minut.
- Dodać brokuły i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Na schłodzonym cieście ułożyć równomiernie zawartość patelni. Zalać mieszaniną śmietany, rozmąconym jajek i tartego sera.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z zieloną sałatą z winegretem.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?