Tarta z gruszką i pietruszką. Idealna zarówno na obiad, jak i przekąskę
2022-11-24
łatwy
35 min
4
Dieta wegetariańska
Tarta z gruszką i pietruszką to danie doskonałe na ciepło, ale jak zostanie, dobrze smakuje na zimno. Idealna kombinacja smaków - słodyczy gruszek, miodowego aromatu pieczonej pietruszki i kwaskowego sera. Polecam!
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- Nadzienie:
- 3 duże korzenie pietruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 20 dag miękkiego sera koziego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 duże gruszki
- Pesto:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie orzechów pinii (można zastąpić orzechami laskowymi lub włoskimi)
- 100 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą i szybko wyrabiamy. Ciastem wylepiamy foremkę do tarty i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- W czasie, gdy ciasto się schładza obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Pietruszkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
- Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia.
- Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko – całość delikatnie mieszamy.
- Upieczoną pietruszkę wykładamy na podpieczony spód z ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
- Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.
- Upieczoną tartę podajemy z pietruszkowym pesto.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Zobacz nasze inne przepisy na tarty z dodatkiem warzyw