Tarta z gruszką i pietruszką. Idealna zarówno na obiad, jak i przekąskę

Tarta z gruszką i pietruszką. Idealna zarówno na obiad, jak i przekąskę
Autor: Shutterstock Smak tej tarty warto podkręcić sosem - pietruszkowym pesto
łatwy
35 min
4

Dieta wegetariańska

Tarta z gruszką i pietruszką to danie doskonałe na ciepło, ale jak zostanie, dobrze smakuje na zimno. Idealna kombinacja smaków - słodyczy gruszek, miodowego aromatu pieczonej pietruszki i kwaskowego sera. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 20 dag miękkiego sera koziego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 duże gruszki
  • Pesto:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie orzechów pinii (można zastąpić orzechami laskowymi lub włoskimi)
  • 100 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą i szybko wyrabiamy. Ciastem wylepiamy foremkę do tarty i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • W czasie, gdy ciasto się schładza obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Pietruszkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  • Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia.
  • Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko – całość delikatnie mieszamy.
  • Upieczoną pietruszkę wykładamy na podpieczony spód z ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
  • Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.
  • Upieczoną tartę podajemy z pietruszkowym pesto.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Zobacz nasze inne przepisy na tarty z dodatkiem warzyw

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej