Selery zapiekane z serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczone selery są przepyszne. Tm razem proponujemy przepis na selery zapiekane z serem. To świetny dodatek do obiadu lub pyszne samodzielne danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 duże selery
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 jajko
- 150 g ostrego żółtego sera
- sól i pieprz
- tymianek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selery umyć i ugotować w mundurkach. Gdy będą miękkie odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
- Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ułożyć plasterki selera i posolić. Zalać jajkiem rozmąconym ze śmietaną, pieprzem i 1 łyżką startego sera.
- Wierzch posypać tymiankiem i resztą sera. Piec 10-15 min. Podawać z pieczywem lub krakersami.