Rosyjski placek z kapustą - pokochasz to danie od pierwszego kęsa!

Rosyjski placek z kapustą - pokochasz to danie od pierwszego kęsa!
Autor: Shutterstock Placek z kapustą to danie, które świetnie smakuje i pozwala wykorzystać resztki jedzenia.
łatwy
35 min
4

Rosyjski placek z kapustą jest bardzo łatwy do przygotowania i niedrogi. Na farsz można wykorzystać na przykład tę część kapusty, której nie zużyliśmy do gołąbków. Można też nadziać placek bigosem, na który nie mamy już ochoty lub kapustą z grzybami - zarówno w wersji z kapusty kiszonej, jak i ze słodkiej.

SKŁADNIKI

  • 3 jaja
  • 250 ml majonezu
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz kapuściany:
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek (opcjonalnie)
  • 2 jajka na twardo
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy farsz - kapustę drobno kroimy, cebulę siekamy w kostkę,
  • Na maśle podsmażamy cebulę do lekkiego zezłocenia, dodajemy  pieczarki w plasterkach, czosnek przepuszczony przez praskę i kapustę. Solimy i pieprzymy, dusimy do miękkości  kapusty.
  • Do wystudzonego farszu dodajemy dwa jaja na twardo drobno posiekane.
  • Składniki ciasta mieszamy mikserem lub malakserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Połowę ciasta wlewamy do tortownicy średnicy 26 cm połowę ciasta, wykładamy farsz, wyrównujemy i wlewamy pozostałe ciasto.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez  ok 50 min. aż się zarumieni.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej