Prosty chleb z 4 składników przeniesie cię do Portugalii. Wystarczy kilka kroków

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepyszny, chrupiący i prosty w przygotowaniu. Do przygotowania portugalskiego chleba pao de agua będziemy potrzebowali zaledwie czterech składników. Konieczne będzie jednak uzbrojenie się w cierpliwość, ponieważ minie chwila, zanim będziemy mogli się nim rozkoszować.
Prosty chleb z Portugalii. Wystarczą 4 składniki
Portugalski chleb na wodzie to idealny pomysł na śniadanie, kolację czy jako dodatek. Zachwyca on swoją prostotą i delikatnym smakiem, który świetnie będzie się łączył z najróżniejszymi kanapkowymi pastami.
W Portugalii ten chleb jest wręcz wszechobecny, można go kupić w każdym supermarkecie. Jest chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku, a co najważniejsze, pozostaje świeży nawet przez kilka dni.
Tego punktu nie pomijaj. Może zrobić ogromną różnicę
Ważnym punktem przygotowania tego chleba jest, by na początek wymieszać ze sobą wodę z mąką. Masa będzie wtedy ciągnąca i nie będzie miała żadnej struktury. Wszystko dlatego, że dzięki temu krokowi na późniejszym etapie wyrabiania ciasto będzie miało lepiej rozwiniętą siatkę glutenową. Chleb po upieczeniu będzie się charakteryzował więc dużymi pęcherzykami powietrza.
Jeśli chcemy by chleb był bardziej wilgotny i jeszcze dłużej zachowywał świeżość, wystarczy na dno piekarnika włożyć płytkie naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Ten bochenek zachwyci każdego, kto go spróbuje, nie ma więc na co czekać i już teraz zabierajmy się do pieczenia.
SKŁADNIKI
- 550 ml letniej wody
- 720 g mąki pszennej (typu 650-750)
- 15 g świeżych drożdży
- 10 g soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miksera z hakiem dodajemy mąkę oraz wodę.
- Całość miksujemy i odstawiamy na 40 minut.
- Dodajemy sól i drożdże.
- Całość wyrabiamy około 6 minut i odstawiamy na około 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni.
- Ciasto przekładamy na obficie oprószoną mąką blachę.
- Delikatnie spłaszczamy, starając się nie ugniatać.
- Bochenek oprószamy mąką i nacinamy nożem lub żyletką.
- Pieczemy 45-50 minut.