Pizza tosty - ekspresowe kanapki na ciepło

Pizza tosty - ekspresowe kanapki na ciepło
Autor: Shutterstock.com Gorące kanapki a la pizza prosto z piekarnika
łatwy
10 min
4

Wszyscy lubimy roztopiony, ciągnący się niktami ser. Dlaczego więc nie zrobić tostów a la pizza? Pieczywo tostowe lub inny rodzaj pszennej bułki zawsze z łatwością zorganizujemy. Wystarczy tylko dodać pomidorowy sos, pokroić dodatki i posypać szczodrze tartym serem. Po zapieczeniu w piekarniku pizza tosty są gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 8 kromek cheba tostowego
  • 100 ml sosu pomidorowego do pizzy lub dobrego keczupu
  • 200 g parówek 
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera tartego
  • 1 ostra papryczka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z parówek zdjać osłonkę, pokroić po skosie na plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Papryczkę pokroić na cienkie krążki.
  • Chleb tostowy posmarować z jednej strony sosem pomidorowym.
  • Na każdym toście, na sosie, ułożyć plasterki parówek oraz połóweczki pomidorków. 
  • Tosty posypać tartym serem. Na wierzchu ułożyć kawałki papryczki. Ilość dobrać do własnych upodobań. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 200°C przez 10-15 minut. 
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!

CO JEŚĆ NA KOLACJĘ? 10 POMYSŁÓW NA PROSTE I ZDROWE KOLACJE NA CIEPŁO

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej