Pizza ze smażonymi leśnymi grzybami. Proste danie o niezwykle bogatym smaku
2022-10-13
łatwy
30 min
4
W sezonie grzybowym warto choć raz przyrządzić pizzę z leśnych grzybów. Ma niezwykły aromat, smakuje jak luksusowe danie, choć składa się z prostych składników.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ciasta na pizzę
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanki tartej mozzarelli
- 0,5 szklanki tartego łagodnego żółtego sera
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- 0,5 kg świeżych grzybów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu: Jak zrobić ciasto na pizzę?
- Ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej oliwa blaszce.
- Wierzch posmarować cieniutko oliwą i piec ok 8-10 minut w temperaturze 220 st. C.
- W tym czasie podsmażyć grzyby na oliwie. Posolić i przyprawić pieprzem.
- Pizzę wyjąć z pieca i rozłożyć na niej równomiernie czosnek, sery oraz grzyby.
- Wstawić ponownie do pieca i piec jeszcze ok 6-8 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać posypaną świeżymi listkami tymianku, solą i pieprzem.
Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę - przepis na ciasto z Focaccia Ristorante