Pizza ze smażonymi leśnymi grzybami. Proste danie o niezwykle bogatym smaku

Pizza z grzybami leśnymi
Autor: Shutterstock Pizza z grzybami leśnymi to wyjątkowy sezonowy przysmak.
łatwy
30 min
4

W sezonie grzybowym warto choć raz przyrządzić pizzę z leśnych grzybów. Ma niezwykły aromat, smakuje jak luksusowe danie, choć składa się z prostych składników.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ciasta na pizzę
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanki tartej mozzarelli
  • 0,5 szklanki tartego łagodnego żółtego sera
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  • 0,5 kg świeżych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu: Jak zrobić ciasto na pizzę?
  • Ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej oliwa blaszce. 
  • Wierzch posmarować cieniutko oliwą i piec ok 8-10 minut w temperaturze 220 st. C.
  • W tym czasie podsmażyć grzyby na oliwie. Posolić i przyprawić pieprzem.
  • Pizzę wyjąć z pieca i rozłożyć na niej równomiernie czosnek, sery oraz grzyby.
  • Wstawić ponownie do pieca i piec jeszcze ok 6-8 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać posypaną świeżymi listkami tymianku, solą i pieprzem.
Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę - przepis na ciasto z Focaccia Ristorante
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej