Pizza z cukinii: łatwy przepis na sycący posiłek

Pizza z cukinii: łatwy przepis na sycący posiłek
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Pizza z cuknii to tak naprawdę obfity i wilgotny placek z pomidorami i serem. Przygotowania zajmą Ci chwilę, a efekt jest oszałamiający. Idealny przepis na niespieszny posiłek w gronie bliskich. Polecam!

Przepis na tę warzywną pizzę można zaliczyć do epokowych wynalazków. Jeśli jesteś na wsi lub masz ogród, większość składników zdecydowanie rośnie obok ciebie. Masz więc świetną alternatywę: zastąp wycieczkę na targ truchtem między grządkami, gdzie możesz zerwać kilka czających się pod zielonymi liśćmi owocników cukinii. Idź dalej do następnej grządki i wyciągnij kilka piórek z zielonej cebuli i czosnku. Zerwij kiście pomidorów rumieniących się w słońcu. Chwyć kilka gałązek pachnącego kopru.
Jeśli masz chociaż mały kurnik, zdecydowanie powinieneś do niego zajrzeć i nie zapomnij podziękować nioskom za świeże jajka. Albo zajrzyj do lodówki. W porządnym domu zawsze jest tuzin jajek na niespodziewane napady głodu.
Tak więc jeśli już masz wszystkie niezbędne składniki, możesz rozpocząć kulinarną kreatywność. A zapewniam cię, że za około godzinę wszyscy domownicy zgromadzą się do kuchni, podążając za zapachem tego smakowitego posiłku. 

Jak zrobić pizzę z cukinii?

Przygotowanie ciasta na pizzę z cukinii jest proste. Podstawą jest starta i pozbawiona części wilgoci cukinia. Do niej dokładamy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Tak, nasza pizza jest ciastem proszkowym. Można dodać jeszcze posiekaną zieleninę. I gotowe. Wstawić do piekarnika i upiec.

Jakie dodatki pasują do pizzy z cukinii?

Najczęściej robię pizzę z pomidorkami koktajlowymi i tartym serem. Można dodać także plasterki kiełbasy, kostkę zrumienionego boczku, czy przesmażone na maśle pieczarki. Dobrym dodatkiem smakowym będą suszone pomidory, sezonowana szynka, czy kapary. Dodaj to co lubisz i nie przejmuj się malkontentami. Eksperymentuj z serami. Wierzch możesz posypać cheddarem, mozzarellą lub parmezanem. Lub mieszanką wszystkich tych serów. Na wierzchu można także ułożyć porwaną kulkę świeżej mozzarelli. 

SKŁADNIKI

  • 550 g cukinii młodej
  • 3 jajka rozmiar M
  • 200 g mąki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g sera tartego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzyj na grubej tarce. Dopraw solą i odstaw na 10-15 minut.
  • Przygotuj resztę składników. Posiekaj koperek i zieloną cebulę.
  • Wyciśnij startą cukinię i przełóż do miski. Dodaj do niej rozmącone jajka, posiekaną zieleninę, mąkę z proszkiem do pieczenia i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wszystko wymieszaj na jednorodną masę. Doprawa solą i pieprzem.
  • Ciasto na pizzę z cukinią rozłóż na dnie formy posmarowanej olejem. Może to być duża forma lub 4 mniejsze.
  • Na wierzchu ułóż pomidorki koktajkowe, lekko je dociskając do dna. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170–180°C.
  • Po pół godzinie wyjmij pizzę i posyp tartym serem. Wstaw z powrotem do piekarnika na około 10 minut.
  • Podawaj póki gorące. Smacznego!
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej