Pizza z cukinii: łatwy przepis na sycący posiłek
Dieta wegetariańska
Pizza z cuknii to tak naprawdę obfity i wilgotny placek z pomidorami i serem. Przygotowania zajmą Ci chwilę, a efekt jest oszałamiający. Idealny przepis na niespieszny posiłek w gronie bliskich. Polecam!
Przepis na tę warzywną pizzę można zaliczyć do epokowych wynalazków. Jeśli jesteś na wsi lub masz ogród, większość składników zdecydowanie rośnie obok ciebie. Masz więc świetną alternatywę: zastąp wycieczkę na targ truchtem między grządkami, gdzie możesz zerwać kilka czających się pod zielonymi liśćmi owocników cukinii. Idź dalej do następnej grządki i wyciągnij kilka piórek z zielonej cebuli i czosnku. Zerwij kiście pomidorów rumieniących się w słońcu. Chwyć kilka gałązek pachnącego kopru.
Jeśli masz chociaż mały kurnik, zdecydowanie powinieneś do niego zajrzeć i nie zapomnij podziękować nioskom za świeże jajka. Albo zajrzyj do lodówki. W porządnym domu zawsze jest tuzin jajek na niespodziewane napady głodu.
Tak więc jeśli już masz wszystkie niezbędne składniki, możesz rozpocząć kulinarną kreatywność. A zapewniam cię, że za około godzinę wszyscy domownicy zgromadzą się do kuchni, podążając za zapachem tego smakowitego posiłku.
Jak zrobić pizzę z cukinii?
Przygotowanie ciasta na pizzę z cukinii jest proste. Podstawą jest starta i pozbawiona części wilgoci cukinia. Do niej dokładamy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Tak, nasza pizza jest ciastem proszkowym. Można dodać jeszcze posiekaną zieleninę. I gotowe. Wstawić do piekarnika i upiec.
Jakie dodatki pasują do pizzy z cukinii?
Najczęściej robię pizzę z pomidorkami koktajlowymi i tartym serem. Można dodać także plasterki kiełbasy, kostkę zrumienionego boczku, czy przesmażone na maśle pieczarki. Dobrym dodatkiem smakowym będą suszone pomidory, sezonowana szynka, czy kapary. Dodaj to co lubisz i nie przejmuj się malkontentami. Eksperymentuj z serami. Wierzch możesz posypać cheddarem, mozzarellą lub parmezanem. Lub mieszanką wszystkich tych serów. Na wierzchu można także ułożyć porwaną kulkę świeżej mozzarelli.
SKŁADNIKI
- 550 g cukinii młodej
- 3 jajka rozmiar M
- 200 g mąki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka kopru
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera tartego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzyj na grubej tarce. Dopraw solą i odstaw na 10-15 minut.
- Przygotuj resztę składników. Posiekaj koperek i zieloną cebulę.
- Wyciśnij startą cukinię i przełóż do miski. Dodaj do niej rozmącone jajka, posiekaną zieleninę, mąkę z proszkiem do pieczenia i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wszystko wymieszaj na jednorodną masę. Doprawa solą i pieprzem.
- Ciasto na pizzę z cukinią rozłóż na dnie formy posmarowanej olejem. Może to być duża forma lub 4 mniejsze.
- Na wierzchu ułóż pomidorki koktajkowe, lekko je dociskając do dna.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170–180°C.
- Po pół godzinie wyjmij pizzę i posyp tartym serem. Wstaw z powrotem do piekarnika na około 10 minut.
- Podawaj póki gorące. Smacznego!