Makaron zapiekany z mielonym mięsem: przepis na szybki i tani obiad premium

Makaron zapiekany z mielonym mięsem: przepis na szybki i tani obiad premium
Autor: Shutterstock Mięsna zapiekanka makaronowa to obity obiad dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Makaron zapiekany z mielonym mięsem i serem to sprawdzony przepis na szybki i tani obiad. Robiłam taką mięsną zapiekankę i przygotowanie porcji dla 4 głodomorów nigdy nie zajęło mi więcej niż 30 minut. Zapiekanka makaronowa to oldskulowe danie na pocieszenie. Pokarm dla ciała i duszy! 

Zapiekanka? Ależ tak!

Zapiekanka to najlepszy pomysł na obiad w środku tygodnia. Większość zapiekanek można mrozić, a potem zamrożone wstawić do piekarnika i gotowe. Gorąco was zachęcamy do przyrządzania i mrożenia zapiekanek takich jak. A jeśli chcecie urozmaicić swoje menu, to koniecznie wypróbujcie jedną z propozycji zawartych w naszym zbiorze Zapiekanki z makaronem: 22 najlepsze przepisy na tani obiad

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu krótkiego np. rurek lub kolanek
  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. z łopatki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 300 ml przecieru pomidorowego 
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • 100 g sera mozzarella, startego
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Na dużej patelni na oleju usmaż zmieloną wieprzowinę do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie przezroczysta.
  • Dodaj przecier pomidorowy i mleko oraz włoskie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, „al dente”, czyli półtwardy, wyczuwalny pod zębami.
  • Makaron wymieszaj z mięsnym sosem pomidorowym.
  • Przełóż połowę makaronu do naczynia żaroodpornego, posyp tartym serem mozzarella. Przykryj pozostałym makaronem. Wierzch posyp resztą sera mozzarella wymieszanego z parmezanem. 
  • Piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż ser się zrumieni. Jeśli jednak zacznie się przypiekać już po 20 minutach pieczenia, to przykryj zapiekankę folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
  • Wyjmij z piekarnika i odczekaj około 10 minut nim zaczniesz porcjować zapiekankę.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej