Gotowe gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gotowe gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą to pyszny gorący posiłek dla dwojga. Taki przepis przydaje się, gdy dzieci wyjechały, albo musimy zrobić coś na szybko. Warto czasem skorzystać z gotowych dań. Pamiętajcie jednak, aby uważnie czytać etykiety i kupować tylko te gotowe dania, których skład nie budzi zastrzeżeń.
Zobacz: Jak czytać etykiety? Krótki poradnik dla kupujących
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g gnocchi, włoskich klusek ziemniaczanych, gotowych ze sklepu, mogą być mrożone. również nadziewane pomidorami lub szpinakiem
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 200 g wędzonego boczku parzonego lub szynki lub innej parzonej wędzonki
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych, czyli około 400 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 150 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w plasterki
- 50 g parmezanu, startego na tarce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gnocchi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- Boczek pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę boczek i zrumienić.
- Dodać czosnek i smażyć dosłownie pół minuty.
- Wlać pomidory razem z sokiem, dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, oregano i bazylię oraz cukier.
- Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, przyprawić solą i pieprzem.
- Na dno naczynia do zapiekania wylać trochę sosu, ułożyć gnocchi, zalać pozostałym sosem.
- Przykryć plastrami mozzarelli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekać przez 10-15 minut lub do czasu, gdy ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
- Podawać posypane tartym parmezanem.