Gotowe gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

2021-03-29
Gotowe gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
Autor: Shutterstock Pyszne danie na szybko z gotowych kluseczek gnocchi
łatwy
30 min
4

Gotowe gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą to pyszny gorący posiłek dla dwojga. Taki przepis przydaje się, gdy dzieci wyjechały, albo musimy zrobić coś na szybko. Warto czasem skorzystać z gotowych dań. Pamiętajcie jednak, aby uważnie czytać etykiety i kupować tylko te gotowe dania, których skład nie budzi zastrzeżeń. 

 

Zobacz: Jak czytać etykiety? Krótki poradnik dla kupujących


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g gnocchi, włoskich klusek ziemniaczanych, gotowych ze sklepu, mogą być mrożone. również nadziewane pomidorami lub szpinakiem
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 200 g wędzonego boczku parzonego lub szynki lub innej parzonej wędzonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych, czyli około 400 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w plasterki
  • 50 g parmezanu, startego na tarce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gnocchi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  • Boczek pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę boczek i zrumienić.
  • Dodać czosnek i smażyć dosłownie pół minuty.
  • Wlać pomidory razem z sokiem, dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, oregano i bazylię oraz cukier.
  • Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, przyprawić solą i pieprzem.
  • Na dno naczynia do zapiekania wylać trochę sosu, ułożyć gnocchi, zalać pozostałym sosem.
  • Przykryć plastrami mozzarelli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekać przez 10-15 minut lub do czasu, gdy ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
  • Podawać posypane tartym parmezanem.