Jak czytać etykiety na żywności? Krótki poradnik

2018-03-13 14:22

Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych? To proste. Pomoże w tym nasz krótki poradnik. Uzbrojeni w wiedzę, śmiało możecie wyruszyć na zakupy. Polecamy także: GDA - co oznacza?  oraz  Produkty mięsne - jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety na żywności? Krótki poradnik
Autor: Shutterstock Łatwo nauczyć się czytać etykiety i korzystać z tej wiedzy podczas zakupów. Wybierać mądrzej. 

SKŁAD zawsze jest podawany w kolejności malejącej, od największej do najmniej ilości. 

Jeśli na jednym z trzech pierwszych miejsc jest SÓL lub CUKIER - nie kupuj!

Pamiętaj, że 1 łyżeczka CUKRU to 5 g. Czy słodzisz swój jogurt 6 łyżeczkami cukru?!

CUKIER kryje się pod nazwami glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany.

Duża ILOŚĆ składników może oznaczać niską wartość odżywczą.

Im mniej NAZW składników znasz lub rozumiesz, tym gorzej dla produktu. Nie kupuj go.

MOM to mięso oddzielone mechanicznie i zmielone ze wszystkim, co dało się oddzielić razem z mięsem. Nie kupuj!

Tłuszcze TRANS są częściowo utwardzone/uwodornione. Unikaj!

Zwracaj uwagę na WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ i informacje o ALERGENACH.