Francuska tarta z cukinią: łatwy przepis z ciastem francuskim
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ze względu na walory smakowe i odżywcze cukinia znajduje się dziś na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Cukinię możemy jeść na surowo albo w postaci gotowanej, pieczonej bądź smażonej. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie cukinii do przygotowania smacznej tarty.
SKŁADNIKI
- rulon ciasta francuskiego
- 700 g cukinii
- kubeczek śmietany 12 proc.
- 80 g sera koziego
- 3 jajka
- łyżka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z ciasta wykrój kwadraty pasujące do foremek do minitart albo jeden do dużej formy do tarty. Nasmarowane masłem formy wyłóż ciastem i lekko je nakłuj widelcem.
- Kawałek jednej z cukinii pokrój na cieniutkie plasterki i zostaw na później – przydadzą się do dekoracji, resztę cukinii zetrzyj na grubszej tarce, lekko posól, odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie odciśnij z niej sok i przełóż do miski. Dodaj jajka, ser kozi roztarty ze śmietaną, musztardę, tymianek. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną masę wyłóż do foremek, wyrównaj i udekoruj wierzch plasterkami cukinii.
- Piecz w piekarniku – małe foremki około 30 minut, a dużą tartę około 45 minut – w temperaturze 200 st. C.