Danie cholera - potrawa szwajcarska z ziemniakami. Poznaj sekretny przepis na placek szwajcarski!
Danie cholera ze Szwajcarii. Co to za potrawa? Pod tą frapującą nazwą kryje się wytrawna tarta, której przepis kultywowany jest od XIX w. Nadzienie tarty z kruchego lub listkowego ciasta to gotowane ziemniaki, jabłka, por i wędzony boczek. To połączenie jest absolutnie genialne. Ale największy sekret to dodatek szwajcarskiego sera do raclette. To ten niezwykle topliwy i pyszny ser nadaje potrawie ostateczny smak potrawie. Poznaj sekretny przepis na wytrawną tartę ze Szwajcarii!
Danie cholera - sposób na niemarnowanie jedzenia
Wytrawne ciasto cholera pochodzi z ze szwajcarskiego kantonu Wallis, gdzie tradycyjnie było sposobem na wykorzystanie produktów, które akurat były w lodówce. W związku z tym składniki nadzienia można modyfikować wg uznania czy zawartości spiżarni. Znakomicie smakuje cholera w wersji z gruszkami i cebulą, boczek z kolei można zastąpić resztkami wędlin, kiełbas czy pieczonego mięsa. Cholerę można podawać na ciepło i na zimno. Świetnie pasuje do niej zielona sałata i czerwone wytrawne wino.
Polecamy również:
Wytrawne ciasto serowe - smaczne i szybkie w przygotowaniu
Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe
Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami
Quiche, kisz - co to jest i jak go przygotować?
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- lub 500 g gotowego ciasta kruchego
- Na nadzienie:
- 60 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 300 g pora, pokrojonego na talarki
- 250 g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę
- 150 g sera raclette lub innego topliwego sera dobrej jakości, pokrojonego w kostkę lub startego na tarce
- masło i mąka do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze lub nożem na stolnicy posiekać masło z mąką do konsystencji okruchów. Dodać śmietanę i rozmącone jajko oraz sól, zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Więcej wskazówek: Tajemnica idealnego ciasta kruchego
- Pora na nadzienie: na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i smaż do lekkiego zrumieniani, czyli około 2-3 minut. Dodać pory i smażyć około 1 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojone ziemniaki i jabłka. Smażyć jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ser i wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Okrągłą formę tortową posmarować masłem i oprószyć mąką.
- Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 porcji. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm.
- Formę wyłożyć większym plackiem. Następnie napełnić farszem. Przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.
- Wstawić do piekarnika i piec 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut, następnie pokroić na porcje.