Danie cholera - potrawa szwajcarska z ziemniakami. Poznaj sekretny przepis na placek szwajcarski!

Cholera - wytrawna tarta szwajcarska z ziemniakami. Poznaj sekretny przepis!
Autor: Shutterstock Pyszne nadzienie z jabłek i ziemniaków w cieście kruchym
średni
45 min
4

Danie cholera ze Szwajcarii. Co to za potrawa? Pod tą frapującą nazwą kryje się wytrawna tarta, której przepis kultywowany jest od XIX w. Nadzienie tarty z kruchego lub listkowego ciasta to gotowane ziemniaki, jabłka, por i wędzony boczek. To połączenie jest absolutnie genialne. Ale największy sekret to dodatek szwajcarskiego sera do raclette. To ten niezwykle topliwy i pyszny ser nadaje potrawie ostateczny smak potrawie. Poznaj sekretny przepis na wytrawną tartę ze Szwajcarii!

Danie cholera - sposób na niemarnowanie jedzenia

Wytrawne ciasto cholera pochodzi z ze szwajcarskiego kantonu Wallis, gdzie tradycyjnie było sposobem na wykorzystanie produktów, które akurat były w lodówce. W związku z tym składniki nadzienia można modyfikować wg uznania czy zawartości spiżarni. Znakomicie smakuje cholera w wersji z gruszkami i cebulą, boczek z kolei można zastąpić resztkami wędlin, kiełbas czy pieczonego mięsa. Cholerę można podawać na ciepło i na zimno. Świetnie pasuje do niej zielona sałata i czerwone wytrawne wino. 

Polecamy również:

Wytrawne ciasto serowe - smaczne i szybkie w przygotowaniu

Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe

Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami

Quiche, kisz - co to jest i jak go przygotować?

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto: 
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli 
  • lub 500 g gotowego ciasta kruchego
  • Na nadzienie:
  • 60 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g pora, pokrojonego na talarki
  • 250 g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
  • 2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę
  • 150 g sera raclette lub innego topliwego sera dobrej jakości, pokrojonego w kostkę lub startego na tarce
  • masło i mąka do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze lub nożem na stolnicy posiekać masło z mąką do konsystencji okruchów. Dodać śmietanę i rozmącone jajko oraz sól, zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Więcej wskazówek: Tajemnica idealnego ciasta kruchego
  • Pora na nadzienie: na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i smaż do lekkiego zrumieniani, czyli około 2-3 minut.  Dodać pory i smażyć około 1 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojone ziemniaki i jabłka. Smażyć jeszcze 3-4 minuty.  Zdjąć patelnię z ognia, dodać ser i wymieszać. 
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Okrągłą formę tortową posmarować masłem i oprószyć mąką.
  • Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 porcji. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm. 
  • Formę wyłożyć większym plackiem. Następnie napełnić farszem. Przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.
  • Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. 
  • Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut, następnie pokroić na porcje.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej