Quiche, kisz - co to jest i jak go przygotować?

2021-10-20
Quiche, kisz - co to jest  i jak go przygotować?
Autor: Shutterstock Quiche doskonale smakuje z farszem z grzybów leśnych
łatwy
35 min
4

Quiche, kisz to placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem warzywnym lub grzybowym w sosie przygotowanym na bazie jajek i śmietany. W zależności od gustu do nadzienia możemy dodawać mięso, ryby oraz sery. Najbardziej znany jest quiche lorraine - tradycyjne danie Lotaryngii. Ale quiche wyśmienicie smakuje też z nadzieniem z grzybów leśnych - zobacz nasze wideo!

Placek quiche lorraine pochodzi z Francji. Podobno był ulubioną potrawą księcia Lotaryngii.  Placek jest prosty, choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne,  ale warte fatygi! Smaczny jest zarówno na ciepło, jak również na zimno.  

Skład nadzienia można dowolnie modyfikować według upodobania domowników. Można go przygotować z wędzonego łososia z pomidorami, z cukinii i fety, jak również ze szpinakiem. Każdy znajdzie coś dla siebie.

 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • Farsz:
  • brokuł
  • 4 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 50 g sera żółtego (może być pół na pół z serem brie)
  • 250 ml śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU


  • Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
  • Pokrojoną marchewkę, cukinię i cebulę (najlepiej w piórka) oraz różyczki brokuł lekko podsmażyć.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty, zostawiając ok. 4 centymetrowe brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C i zapiekać 10 minut.
  • Zetrzeć ser i wymieszać z warzywami, dodać posiekany czosnek. Całość wyłożyć na podpieczone ciasto i zalać masą z roztrzepanych jajek, wymieszanych ze śmietaną, gałką muszkatołową i solą.
  • Wierzch placka można posypać dodatkowo starym serem. Założyć brzegi ciasta.
  • Piec 20 minut w temperaturze 200°C aż placek się zarumieni. Można podawać go z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego