Zamiast grzybów dodaj ten składnik. Tak przyrządzone pierogi odmienią tegoroczną Wigilię

pierogi z kapustą i twarogiem
Autor: Shutterstock Wigilijne pierogi zachwycają smakiem. Tajemnicą przepisu jest popularny składnik.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pierogi są jedną z tradycyjnych potraw na Wigilię i Boże Narodzenie. W tym roku warto postawić na pyszne pierogi z oryginalnym farszem. Wystarczy zmienić jeden składnik w nadzieniu, aby powstało oryginalne i przepyszne danie na świąteczny stół. Poznajcie łatwy przepis na obłędne pierogi z kapustą i twarogiem, które zachwycą każdego.

Pierogi z kapustą i twarogiem – składniki

Do przyrządzenia pysznych i aromatycznych pierogów na Wigilię i Boże Narodzenie wykorzystuje się niedrogie produkty. Są w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanową produkty potrzebne do przygotowania ciasta pierogowego. Druga obejmuje składniki farszu do pierogów.

Z czego więc zrobić pyszne pierogi na Wigilię?

Jak zrobić pierogi z kapustą i twarogiem?

Przepis na pyszne pierogi z kapustą i twarogiem nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie zajmuje też wiele czasu. Dzięki temu, że przepis jest dokładnie napisany, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście pierogów w domu, z tym sprawdzonym przepisem poradzicie sobie na medal.

Jak zrobić wigilijne pierogi z pysznym farszem bez grzybów?

  • 1. krok – przygotowanie farszu z kapusty, cebuli i twarogu
  • 2. krok – wyrobienie ciasta pierogowego, rozwałkowanie i wykrojenie kółek
  • 3. krok – faszerowanie i lepienie pierogów
  • 4. krok – ugotowanie pierogów z kapustą i twarogiem

Jak podawać pierogi z kapustą i twarogiem?

Pyszny smak i łatwe przygotowanie to nie wszystkie zalety tego sprawdzonego przepisu na pierogi kapustą i twarogiem. To oryginalna receptura na domowe pierogi, które warto przygotować z okazji świąt Bożego Narodzenia. Zrobią oszołamiającą karierę na wigilijnym stole. Pierogi z kapustą i twarogiem można podać ze stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

Pierogi z kapustą i twarogiem można robić nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, pyszne domowe pierogi sprawdzą się nawet na obiad w ciągu zwykłego tygodnia. Od razu można zrobić ich więcej i część zamrozić. To pomysł na wegetariański obiad, który nasyci i doda energii.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • szczypta soli

  • farsz:
  • 250 g twarogu półtłustego lub chudego
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną z wierzchnich brzydkich liści kapustę pokroić na ćwiartki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wyjąć, odcedzić i posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać kapustę i smażyć kilka minut, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do ostygniętego farszu dodać rozdrobiony twaróg. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Do przesianej mąki wyspać sól i wlać wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wyciąć kółka.
  • Na każde kółko z ciasta nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi odkładać na deskę.
  • Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać od razu z masłem lub kwaśną śmietaną lub po odsmażeniu na patelni.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
więcej