Wigilijny klasyk w nowej odsłonie. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami zachwycą każdego
Dieta wegetariańska
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tradycyjnych dań na wigilijną kolację. Zamiast klasycznych warto przygotować je trochę inaczej. Półkruche pierogi po brzegi wypełnione kapustą i grzybami z piekarnika są zachwycają smakiem. To danie na pewno zaskoczy bliskich podczas wigilii. Zobaczcie, jak zrobić wyborne pieczone pierogi z kapustą i grzybami z ciasta półkruchego.
Jak przygotować farsz z kapusty i grzybów na pierogi?
Ważnym elementów pierogów z ciasta półkruchego jest nadzienie. W tym przepisie przyrządza się je z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Nie jest to trudne, ale wymaga czasu. Najpierw należy ugotować opłukaną kapustę kiszoną, a grzyby trzeba wcześniej namoczyć. Po ugotowaniu składniki miesza się i mieli w maszynce. Do farszu dodaje się też podsmażoną cebulę. Nadzienie do półkruchych pierogów z piekarnika należy też doprawić solą i pieprzem.
Jak zrobić półkruche pierogi z kapustą i grzybami?
Pełne smaku pierożki z farszem z kapusty i grzybów to doskonałe danie na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Przepis na ten świąteczny specjał nie jest trudny. Przygotowanie jest proste, ale należy zarezerwować sobie więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ciasto półkruche na pieczone pierogi, a druga obejmuje składniki do farszu. Są łatwo dostępne, a w okresie przedświątecznym można je kupić w dobrej cenie.
Jak więc upiec znakomite półkruche pierogi z kapustą kiszoną i grzybami? Postępując według tego przepisu krok po kroku, wigilijne danie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – opłukanie i ugotowanie kapusty kiszonej
- 2. krok – namoczenie i ugotowanie grzybów
- 3. krok – zmielenie kapusty i grzybów
- 4. krok – wymieszanie farszu z podsmażoną cebulą i przyprawami
- 5. krok – wyrobienie ciasta półkruchego
- 6. krok – wycięcie kółek, nałożenie farszu i sklejenie pierogów
- 7. krok – upieczenie półkruchych pierogów z kapustą i grzybami w piekarniku
Czym posmarować pierogi przed pieczeniem?
Zanim półkruche pierogi nadziane kapustą i grzybami trafią do piekarnika, warto je posmarować. Najlepiej sprawdzi się roztrzepane jajko lub samo żółtko z dodatkiem odrobiny mleka. Wierzch pierożków można też posypać makiem, który doda przyjemnego aromatu i nada świąteczny akcent. Zamiast maku sprawdzi się sezam biały lub czarny.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 100 g miękkiego masła
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
farsz:- 600 g kapusty kiszonej
- 80 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby opłukać, a następnie zalać wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły, 30 minut.
- Odciśniętą z soku kapustę kiszoną wypłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę, tak aby kapusta znalazła się pod jej powierzchnią. Gotować na średnim ogniu do miękkości, a następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Kapustę i grzyby zmielić w maszynce na dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać do kapusty i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Do miseczki przelać śmietanę i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, rozcierając je łyżką.
- Do większej miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Wlać śmietaną z drożdżami. Wymieszać, a następnie energicznie wyrobić ciasto.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła. Na każde z nich nałożyć porcję farszu i zlepić. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Można posypać je makiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.