Pierogi z wątróbką drobiową: przepis na oszczędne tanie z podrobów
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pierogi z wątróbką drobiową to przepis na oszczędne tanie z podrobów. W tym wydaniu wątróbka przekona każdego. Podroby w połączeniu z orzechową kaszą są bardzo smaczne.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 1 kg mąki typ 450
- szczypta soli
- płaska łyżka oleju
- 1 jajko
- woda ciepła, ale nie gorąca
- Na nadzienie:
- 500 g wątróbki drobiowej: kurzej lub indyczej
- 100 g suchej kaszy gryczanej palonej
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 50 g wędzonego boczku
- pół pęczka grubego szczypioru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników przygotuj ciasto według przepisu: Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto pierogowe [WIDEO]
- Kaszę ugotuj.
- Cebulę pokrój drobno. Wątróbkę umyj, osusz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Dodaj wątróbkę i smaż przez kilka minut, często mieszając.
- Usmażoną wątróbkę razem z cebulą oraz kaszę gryczaną przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj tartą mozzarellę i popieprz do smaku, wymieszaj.
- Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij kółka, na każdym połóż po czubatej łyżeczce farszu i zalep dokładnie.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnie gotuj jeszcze 1 minutę.
- Pierogi podawaj ze skwarkami z boczku (usmażonymi na oleju) oraz posypane zielonym szczypiorem.