Suszone owoce to podstawa, a ten składnik podkręca smak. Ten wigilijny kompot to świąteczny hit

2025-12-14 11:22

Kompot z suszonych owoców to jeden z tradycyjnych elementów wigilijnej kolacji. Ma wyjątkowy smak, cudowny aromat i pozytywnie wpływa na zdrowie. W tym roku warto podać go w nieco innej wersji. Dzięki dodatkowi egzotycznego owocu zyskuje jeszcze lepszy smak z orzeźwiającą nutą. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić najlepszy wigilijny kompot z suszu wzbogacony pomarańczą.

wigilijny kompot z suszu z pomarańczami

i

Autor: Magdalena Karbowiak/ Shutterstock Tymi egzotycznymi owocami podkręć kompot z suszu. Dzięki nim ma orzeźwiający smak.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy do kompotu z suszu można dodać pomarańcze?

Tradycyjny kompot wigilijny z suszonych owoców można łatwo podkręcić. Wystarczy dodać do niego pokrojoną w plasterki pomarańczę, aby wynieść jego smak na zupełnie inny poziom. Dzięki tym egzotycznym owocom kompot z suszu staje się jeszcze smaczniejszy i zyskuje orzeźwiającą nutą. Pomarańcze dodają świeżości, cytrusowego aromatu i doskonale komponują się z suszonymi owocami. Na duży dzbanek kompotu wystarczy jedna pomarańcza. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe i soczyste pomarańcze. Należy pamiętać, aby dokładnie je umyć lub sparzyć wrzątkiem, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.

Jak zrobić wigilijny kompot z suszu z pomarańczami?

Przepis na pełen smaku i aromatu kompot z suszonych owoców z dodatkiem pomarańczy na wigilijną kolację nie jest skomplikowany. To łatwa receptura, z której warto w tym roku skorzystać. Na liście składników znalazły się suszone i świeże owoce, miód i korzenne przyprawy. Produkty te można kupić w okresie przedświątecznym w promocyjnych cenach. Dzięki dodatkowi pomarańczy kompot smakuje wybornie i orzeźwiająco. Każdy gość będzie pod wrażeniem jego obłędnego smaku.

Jak więc ugotować pyszny domowy kompot z suszu wzbogacony plasterkami pomarańczy? Ten wigilijny przepis jest łatwy, a przygotowanie nie wymaga trudnych czynności. Tylko pomarańczę trzeba pokroić. Suszone owoce gotuje się w całości. Po ugotowaniu kompot należy przecedzić, a owoce można wykorzystać do innych przysmaków.

  • 1. krok – zalanie suszonych owoców wodą i odstawienie na 2 godziny
  • 2. krok – dodanie przypraw i gotowanie kompotu 30 minut
  • 3. krok – dodanie plasterków pomarańczy
  • 4. krok – wymieszanie kompotu z sokiem z cytryny i miodem po lekkim ostygnięciu
  • 5. krok – przecedzenie kompotu z suszu i przelanie do dzbanka wraz z pomarańczą

Jak długo moczyć suszone owoce na kompot z suszu?

Czas moczenia suszonych owoców na kompot wigilijny według tego prostego i sprawdzonego przepisu nie wymaga długiego czasu. Wystarczą dwie godziny, aby susz stał się miękki. Suszone owoce należy zalać zimną wodą i odstawić. Po tym czasie wchłoną wodę stopniowo i równomiernie, a kompot po ugotowaniu będzie miał lepszy smak i konsystencję.

Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, który można poświęcić na moczenie suszonych owoców, istnieje prosty trik. Można to zrobić o wiele szybciej prawie bez czekania. Suszone owoce przeznaczone na wigilijny kompot można zalać gorącą wodą. Po pół godzinie można dodać do nich aromatyczne przyprawy i ugotować kompot.

Kompot na wigilię można też ugotować bez wcześniejszego moczenia suszonych owoców. Należy jednak pamiętać, że w takiej wersji świąteczny napój będzie miał mniej intensywny smak, a owoce będą twardsze. W takim przypadku kompot trzeba gotować nieco dłużej, aby suszone owoce stały się miękkie.

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 gwiazdka anyżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Odstawić na 2 godziny.
  • Dodać laski cynamonu, goździki i gwiazdkę anyżu.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować z uchyloną pokrywką około 30 minut.
  • Na kilka minut przed końcem gotowania dodać dokładnie wyszorowaną i pokrojoną w plastry pomarańczę.
  • Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Wlać sok z cytryny i dodać miód. Dokładnie wymieszać.
  • Kompot przecedzić przez drobne sitko i przelać do dzbanka. Włożyć plastry pomarańczy.
  • Podawać na wigilijna kolację i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...