Rozgrzewające kakao robię z tym sezonowym warzywem. Nie ma nic lepszego w chłodny dzień
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak rozgrzać się jesienią? Najlepiej przygotować pyszne i aromatyczne kakao dyniowe. To wyborny napój, który porządnie rozgrzeje i doda energii. Jego dodatkową zaletą jest to, że zawiera całkiem sporą dawkę witamin i minerałów, które warto suplementować jesienią. Zobaczcie, jak zrobić domowe kakao dyniowe i poznajcie jego moc.
Czy kakao dyniowe jest zdrowe?
Rozgrzewające kakao z dodatkiem musu z dyni jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia tego smacznego napoju są bogate w substancje odżywcze. Zawierają niezbędne witaminy i minerały, a także pomagają zbudować tak ważną jesienią odporność.
Dynia jest bogata w potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i ciśnienia. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Przyprawy, którymi doprawia się to znakomite kakao, znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych i działania rozgrzewającego. Od lat wykorzystuje się je w medycynie naturalnej.
Z czego zrobić dyniowe kakao?
Rozgrzewające kakao, które pobudzi do działania w chłodne dni, przyrządza się z kilku produktów. Lista składników nie jest długa. Sezon na dynię jeszcze trwa, dlatego warto skorzystać z tego przepisu i przygotować ten ciepły napój.
Do przygotowania pysznego kakao wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Większość z nich to przyprawy i dodatki, które podkręcają smak i mają dobroczynne działanie na zdrowie. Co jest niezbędne, aby zrobić domowe kakao, które rozgrzeje w chłodny dzień?
- dynia Hokkaido
- mleko – krowie lub roślinne
- dodatki – kakao, miód, olej kokosowy
- przyprawy – kurkuma, cynamon, chili i szczypta soli
Jak zrobić dyniowe kakao?
Pyszne i aromatyczne kakao z dodatkiem musu z dyni sprawdzi się w chłodne dni, kiedy temperatura nie rozpieszcza. Przepis na ten wyborny ciepły napój nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Kakao przyrządza się na bazie musu z duszonej dyni, ale sprawdzi się też purèe.
Przepis na znakomite rozgrzewające kakao dyniowe jest łatwy. To tylko kilka bardzo prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Jak więc zrobić to smaczne kakao wzbogacone aromatycznym musem z dyni?
- 1. krok – uduszenie kawałków dyni z przyprawami
- 2. krok – zmiksowanie dyni na mus
- 3. krok – przygotowanie kakao na mleku
- 4. krok – nałożenie do szklanek musu z dyni i wlanie kakao
SKŁADNIKI
- 1/4 dyni Hokkaido
- 600 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię.
- Dodać olej kokosowy i doprawić kurkumą, cynamonem, chili i solą. Wymieszać i dusić, aż dynia stanie się miękka.
- Duszoną dynię zmiksować z miodem na gładki mus.
- 400 ml mleka wymieszać z kakao i podgrzać.
- Pozostałe mleko podgrzać i spienić za pomocą spieniacza lub blendera.
- Do szklanek nałożyć mus z dyni, wlać kakao i nałożyć mleczną piankę. Wierzch można dodatkowo posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.
- Podawać od razu w chłodnie dni.