Rozgrzewające kakao robię z tym sezonowym warzywem. Nie ma nic lepszego w chłodny dzień

kakao dyniowe
Autor: Shutterstock Jest pyszne, rozgrzewa i wspiera odporność. Kakao dyniowe to patent na zdrowie.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak rozgrzać się jesienią? Najlepiej przygotować pyszne i aromatyczne kakao dyniowe. To wyborny napój, który porządnie rozgrzeje i doda energii. Jego dodatkową zaletą jest to, że zawiera całkiem sporą dawkę witamin i minerałów, które warto suplementować jesienią. Zobaczcie, jak zrobić domowe kakao dyniowe i poznajcie jego moc.

Czy kakao dyniowe jest zdrowe?

Rozgrzewające kakao z dodatkiem musu z dyni jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia tego smacznego napoju są bogate w substancje odżywcze. Zawierają niezbędne witaminy i minerały, a także pomagają zbudować tak ważną jesienią odporność.

Dynia jest bogata w potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i ciśnienia. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Przyprawy, którymi doprawia się to znakomite kakao, znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych i działania rozgrzewającego. Od lat wykorzystuje się je w medycynie naturalnej.

Z czego zrobić dyniowe kakao?

Rozgrzewające kakao, które pobudzi do działania w chłodne dni, przyrządza się z kilku produktów. Lista składników nie jest długa. Sezon na dynię jeszcze trwa, dlatego warto skorzystać z tego przepisu i przygotować ten ciepły napój.

Do przygotowania pysznego kakao wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Większość z nich to przyprawy i dodatki, które podkręcają smak i mają dobroczynne działanie na zdrowie. Co jest niezbędne, aby zrobić domowe kakao, które rozgrzeje w chłodny dzień?

  • dynia Hokkaido
  • mleko – krowie lub roślinne
  • dodatki – kakao, miód, olej kokosowy
  • przyprawy – kurkuma, cynamon, chili i szczypta soli

Jak zrobić dyniowe kakao?

Pyszne i aromatyczne kakao z dodatkiem musu z dyni sprawdzi się w chłodne dni, kiedy temperatura nie rozpieszcza. Przepis na ten wyborny ciepły napój nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Kakao przyrządza się na bazie musu z duszonej dyni, ale sprawdzi się też purèe.

Przepis na znakomite rozgrzewające kakao dyniowe jest łatwy. To tylko kilka bardzo prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Jak więc zrobić to smaczne kakao wzbogacone aromatycznym musem z dyni?

  • 1. krok – uduszenie kawałków dyni z przyprawami
  • 2. krok – zmiksowanie dyni na mus
  • 3. krok – przygotowanie kakao na mleku
  • 4. krok – nałożenie do szklanek musu z dyni i wlanie kakao

SKŁADNIKI

  • 1/4 dyni Hokkaido
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przełożyć obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię.
  • Dodać olej kokosowy i doprawić kurkumą, cynamonem, chili i solą. Wymieszać i dusić, aż dynia stanie się miękka.
  • Duszoną dynię zmiksować z miodem na gładki mus.
  • 400 ml mleka wymieszać z kakao i podgrzać.
  • Pozostałe mleko podgrzać i spienić za pomocą spieniacza lub blendera.
  • Do szklanek nałożyć mus z dyni, wlać kakao i nałożyć mleczną piankę. Wierzch można dodatkowo posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.
  • Podawać od razu w chłodnie dni. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej