Pyszne smoothie bez grama cukru. Wystarczy kilka składników i 5 minut

Pyszne smoothie bez grama cukru. Wystarczy kilka składników i 5 minut
Autor: Shutterstock.com Pyszne smoothie bez grama cukru. Wystarczy kilka składników i 5 minut
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepyszne smoothie cynamonowe to idealny sposób na zdrowe śniadanie lub przekąskę. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużej ilości składników. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by rozkoszować się tym przepysznym napojem.

Cynamonowe smoothie to idealny pomysł na śniadanie. Wystarczy kilka składników

Proste do wykonania smoothie, które zachwyca swoim przyjemnym smakiem i aromatem. Świetnie sprawdzi się na każdą porę roku, ponieważ smakuje doprawdy wyjątkowo. Przygotowanie tego smoothie jest proste i zajmie nam niecałe pięć minut.

Sam w sobie cynamon to nie tylko wspaniały smak. Choć wiele osób utożsamia go z ciepłem i jesiennymi klimatami. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że ma on wiele innych zalet. Cynamon może działać przeciwzapalnie, pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi i wspierać metabolizm.

Pyszne smoothie bez cukru. Można pić na zimno i na ciepło

W tym smoothie nie ma żadnego dodanego cukru. Zamiast tego w roli "słodzika" wykorzystujemy miód i banana. Masło orzechowe sprawia natomiast, że nasz napój jest bardziej "deserowy", a przy tym dodajemy białka i zdrowych tłuszczów.

Co ciekawe, nasze smoothie można pić zarówno na zimno - wystarczy dodać kilka kostek lodu - jak i na ciepło. W przypadku tej drugiej opcji wystarczy podgrzać mleko przed zmiksowaniem, by otrzymać coś w stylu cynamonowego latte tylko, że bez kawy.

SKŁADNIKI

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka bądź napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera.
  • Miksujemy przez ok. 45 sekund, aż powstanie gładkie smoothie.
  • Przelej do szklanki i posyp szczyptą cynamonu.
Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej