Przepis na TrusKawkę. Obłędne espresso z dodatkiem truskawek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Mleczna kawa z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie, poprawia humor i dodaje energii. Świeże truskawki doskonale łączą się ze świeżo zaparzonym i aromatycznym espresso. Zobaczcie, jak zrobić TrusKawkę, czyli boską kawę z mlekiem i truskawkami oraz waniliową nutą.
Jak zrobić mleczną kawę z truskawkami?
Pierwszym krokiem jest przygotowanie syropu ze świeżych truskawek i cukru z prawdziwą wanilią. Do rondelka przekłada się pokrojone truskawki i wsypuje cukier waniliowy. Całość należy podgrzewać tak długo, aż owoce się rozpadną i powstanie syrop. Należy go odcedzić i wlać do szklanek, które uzupełnia się świeżo zaparzonym espresso i spienionym mlekiem. Pyszna TrusKawka jest gotowa.
Przepis na kawę z truskawkami
- Przepis na kawę z domowym syropem truskawkowym jest łatwy. Obłędy gorący napój robi się w kilku krokach.
- Czas przygotowania truskawkowej kawy jest krótki. Zrobienie zajmuje około 10 minut.
- Do przyrządzenia TrusKawki potrzebne są tylko cztery składniki.
- Kawa najlepiej smakuje z domowym syropem ze świeżych truskawek. Poza sezonem na te pyszne owoce można wykorzystać mrożonkę.
- Dodatek syropu sprawia, że kawa jest słodka. Nie trzeba jej już dodatkowo słodzić.
- Zamiast mleka krowiego kawę można uzupełnić mlekiem roślinnym. Dobrze smakuje z mlekiem sojowym o smaku waniliowym.
- Kawę truskawkową można podać w wysokich szklankach do latte, kubkach lub filiżankach.
Z czym podawać kawę z truskawkami?
Kawa z dodatkiem syropu z truskawek to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Doda energii do pracy i poprawi koncentrację, a do tego jest pyszna i aromatyczna. Kawę można też pić w ciągu dnia, kiedy poczuje się spadek formy. Z dodatkiem domowych lodów waniliowych może stać się obłędnym deserem w upalny dzień. Szklanki można udekorować bitą śmietaną, polewą czekoladową i oczywiście truskawkami. Kawę można też zabrać ze sobą w kubku termicznym do pracy.
SKŁADNIKI
- 400 g truskawek
- 1 szklanka mleka
- 2 podwójne świeżo zaparzone espresso
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone truskawki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wsypać cukier z prawdziwą wanilią i podgrzewać, aż truskawki rozpadną się i powstanie syrop. Rondelek zdjąć z ognia. Owoce odcedzić, odlewając syrop.
- Do wysokich szklanek, kubków lub filiżanek wlać truskawkowy syrop i świeżo zaparzone espresso. Uzupełnić spienionym mlekiem.
- Podawać od razu.